Начало / Статии / Статии - Гърция

Родос и едно от Седемте чудеса на света

Автор

/

Град Родос е разположен в северния край на гръцкия остров Родос – къс суша с формата на ромб, сочещ към крайбрежието на Турция, което се намира само на 20 километра разстояние.

И днес, както и при основаването си през 408 г.пр.н.е., той контролира плавателния канал, свързващ Егейско море с Източното Средиземноморие. В древни времена е бил велик пристанищен град е население от 100 000 души, а над пристанището му се е извисявало едно от Седемте чудеса на античния свят: гигантската статуя от желязо и бронз на бога на слънцето Хелиос, издигната през 292-280 г. пр.н.е. и съборена от земетресение през 226 г. пр.н.е. Свети Павел трябва да е видял останките, когато е посетил града около 57 г. след Христа.

Стратегическото значение на Родос е втъкано в историята му: Старият град е една от най-добре запазените крепости в Европа. Във вътрешността на пръстена от стени се простира плетеница от древни, калдъръмени улици, покрай които се редят къщи, магазини, заведения и занаятчийски работилници. Над всичко това доминира Дворецът на Великия магистър на рицарите на Св. Йоан, цитадела от 14-и век.

Родос е бил основна твърдина на кръстоносците на Св. Йоан, или рицарите хоспиталиери, в продължение на два века, от 1309 до 1522 г. Одос Ипотон, или Улицата на рицарите, водеща към двореца, е опасана със стари странноприемници, които и до днес носят емблемите на седемте „езика“, или нации, от които са били набирани воини за кръстоносните походи. Градските стени, дълги 4 километра, са построени през 14-и век и допълнително подсилени след отоманските нападения от 1480 г.

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Самият дворец е бил разрушен от взрив на муниции през 1856 г., а руините му са възстановени от италианците по време на тяхната окупация на острова от 1912-1943 г., за да служат за лятна резиденция на италианския крал и Мусолини. Това е поредна част от интригуващата историческа мозайка на града. Тук в тясно съседство ще видите византийски църкви и османски джамии, минарета и хамами. Извън стените е пристанището Мандраки, където някога древните гърци акостирали със своите галери. Над него още се издигат антична крепост и три средновековни вятърни мелници, но водите му вече са заети от фериботи и луксозни яхти.

На запад, на акропола върху билото на хълма, са останките от елинския храм на Зевс и Аполон, от стадиона и амфитеатъра. А навсякъде околовръст се простира Новият град – популярен летен курорт с хотели, барове и ресторанти, с плажове, претъпкани от чадъри и шезлонги. Така че и днес, както преди две и половина хилядолетия, Родос ,Гърция си остава популярна и оживена дестинация.

Любопитно: В центъра на главния площад на Родос, „Платея Ипократос“, се намира средновековният фонтан „Кастелания“, традиционно място за срещи. Отзад се извисява куполът на Шадраван джамия.

Кога да отидете там: Късното лято или есента, когато тълпите вече са си отишли, цените на стаите са по-ниски, но слънцето още грее, а морето е топло. Зимата тук е влажна и хладна.

На какво да обърнете внимание: За да се насладите на гледката към стария град и пристанищата, качете се на часовниковата кула, строена още през византийско време, която се издига до Сюлеймановата джамия.

Полезни съвети: Туристическата служба предлага самостоятелни пешеходни обиколки на Стария град. За достъп до градските стени, се обърнете към местния археологически музей.

Виж актуалните оферти за остров Родос!

Виж още: 

Почивка на остров Крит

Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Корфу

>
01 юни 2023 г.

Тагове

антични градове

градове

гръцки острови

древногръцки градове

летен туризъм

мечтани туристически дестинации

острови

Седемте чудеса на света

Забележителности наоколо

Избрани оферти