Начало / Статии / Статии - Гърция

Родос и едно от Седемте чудеса на света

Автор

/

Град Родос е разположен в северния край на гръцкия остров Родос – къс суша с формата на ромб, сочещ към крайбрежието на Турция, което се намира само на 20 километра разстояние.

И днес, както и при основаването си през 408 г.пр.н.е., той контролира плавателния канал, свързващ Егейско море с Източното Средиземноморие. В древни времена е бил велик пристанищен град е население от 100 000 души, а над пристанището му се е извисявало едно от Седемте чудеса на античния свят: гигантската статуя от желязо и бронз на бога на слънцето Хелиос, издигната през 292-280 г. пр.н.е. и съборена от земетресение през 226 г. пр.н.е. Свети Павел трябва да е видял останките, когато е посетил града около 57 г. след Христа.

Стратегическото значение на Родос е втъкано в историята му: Старият град е една от най-добре запазените крепости в Европа. Във вътрешността на пръстена от стени се простира плетеница от древни, калдъръмени улици, покрай които се редят къщи, магазини, заведения и занаятчийски работилници. Над всичко това доминира Дворецът на Великия магистър на рицарите на Св. Йоан, цитадела от 14-и век.

Родос е бил основна твърдина на кръстоносците на Св. Йоан, или рицарите хоспиталиери, в продължение на два века, от 1309 до 1522 г. Одос Ипотон, или Улицата на рицарите, водеща към двореца, е опасана със стари странноприемници, които и до днес носят емблемите на седемте „езика“, или нации, от които са били набирани воини за кръстоносните походи. Градските стени, дълги 4 километра, са построени през 14-и век и допълнително подсилени след отоманските нападения от 1480 г.

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Самият дворец е бил разрушен от взрив на муниции през 1856 г., а руините му са възстановени от италианците по време на тяхната окупация на острова от 1912-1943 г., за да служат за лятна резиденция на италианския крал и Мусолини. Това е поредна част от интригуващата историческа мозайка на града. Тук в тясно съседство ще видите византийски църкви и османски джамии, минарета и хамами. Извън стените е пристанището Мандраки, където някога древните гърци акостирали със своите галери. Над него още се издигат антична крепост и три средновековни вятърни мелници, но водите му вече са заети от фериботи и луксозни яхти.

На запад, на акропола върху билото на хълма, са останките от елинския храм на Зевс и Аполон, от стадиона и амфитеатъра. А навсякъде околовръст се простира Новият град – популярен летен курорт с хотели, барове и ресторанти, с плажове, претъпкани от чадъри и шезлонги. Така че и днес, както преди две и половина хилядолетия, Родос ,Гърция си остава популярна и оживена дестинация.

Любопитно: В центъра на главния площад на Родос, „Платея Ипократос“, се намира средновековният фонтан „Кастелания“, традиционно място за срещи. Отзад се извисява куполът на Шадраван джамия.

Кога да отидете там: Късното лято или есента, когато тълпите вече са си отишли, цените на стаите са по-ниски, но слънцето още грее, а морето е топло. Зимата тук е влажна и хладна.

На какво да обърнете внимание: За да се насладите на гледката към стария град и пристанищата, качете се на часовниковата кула, строена още през византийско време, която се издига до Сюлеймановата джамия.

Полезни съвети: Туристическата служба предлага самостоятелни пешеходни обиколки на Стария град. За достъп до градските стени, се обърнете към местния археологически музей.

Виж актуалните оферти за остров Родос!

Виж още: 

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Крит

Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Корфу

16 август 2021 г.

Тагове

антични градове

градове

гръцки острови

древногръцки градове

летен туризъм

мечтани туристически дестинации

острови

Седемте чудеса на света

Забележителности наоколо

Избрани оферти