Начало / Статии / Статии - Турция

Изумителните творения на природата

Автор

/

Памукале - Турция

Памуккале - Турция

 За повече от две хилядолетия странните и неземно красиви терасовидни басейни на Памуккале си остават едно от чудесата на света. Преди хиляди години земетресенията са  били често срещани в Турция. Те са създали възможност за извирането на мощни горещи извори с богата на калциев карбонат вода, излизаща на повърхността. Именно на тези извори се дължи зимната белота на тази забележителност.

Името Памуккале означава Замък от памук. Смята се, че млечно-белите му води имат лечебни сили, но тъй като Памуккале е включен в списъка на ЮНЕСКО вече не може да се влиза в басейните му. Така мястото се предпазва от замърсяване.

Камъните Моераки – Нова Зеландия

Тези големи, сферични, извънземни и доста изумителни камъни се намират на брега на  плажа Коекохе, разположен на Южния остров на Нова Зеландия. Те са известни като  камъните Моераки. Смята се, че са се оформили на морското дъно от седиментни наноси, натрупани около ядро по начин, подобен на този на формирането на перлите. Някои от по-големите камъни тежат по няколко тона, а диаметъра им достига до 3м.
Според легендата на Моарите, тези камъни произлизат от първите им предци - гиганти, които пристигат с голямо кану на име Araiteuru. То е потопено от три големи вълни в близост до Матакаеа. Оцелелите хора се превърнали в планина, а движимото им имущество от кануто се превърнало в камъните Моераки. 

Езерата „Деветте ада“ на Бепу - Япония

Бепу се намира на японския остров Кюшу и е вторият по големина производител на геотермална вода в света. „Деветте ада“ са геотермални езера, като всяко от тях има свой изключителен характер и цвят благодарение на разнообразието на минералите във водите им. Те са популярна туристическа атракция в Япония, но са малко познати извън страната. Повечето  от странните геотермални извори са разположени в района Канава. За съжаление това място, както и около други известни места, се комерсиализира и става пренаселено.

Калдерата Лас Канадас - Тенерифе

На върха на планината Тейде в Тенерифе се намира един от най-големите вулкани в света  - калдерата Лас Канадас. Кратерът й е огромен – диаметър шестнадесет километра. Тази картина ни показва как ще изглежда, ако ада се поохлади за малко. Стръмни скали обграждат това  сухо и чуждо място. Те са се формирали при първото срутване на калдерата. Това място е само във временен сън. Историята разказва за мощни изригвания на вулкана, които достигнали някои от големите градове.

Вратата към Ада – Туркменистан

Вратата към Ада се намира в близост до село Дарваза в пустинята Каракум, Туркменистан. Твърди се, че там през 1971 г. екип от съветски изследователи пробиват земята за да открият природен газ. Оказва, че там има пещера и след като се срутва покрива й се отваря дупка с  размери 25 метра дълбочина и диаметър между 60 и 70м. Скоро стана ясно, че природният газ продължава да излиза, а кратера става все по-дълбок. Изгарящият през цялото време газ дава повод на местното населения да даде именно това име на природния феномен. Според други източници вратата към Ада е напълно естествено явление.

Най – подходящото време да разглеждате тази забележителност е през нощта. Тогава може да се видят много добре пламъците. Отвътре кратерът е черен, а топлината ще ви позволи да постоите на края му едва няколко минути.

Национален парк Санциншан - Китай

Санциншан е сравнително малък национален парк,  разположен в близост до град Шанграо , Китай. Въпреки размера си този парк е събрал изумителна и спираща дъха красота. Обявен е  официално за седмата забележителност, която е включена в световното наследство на Китай. Това място крие доста мистика в себе си, която се постига благодарение на впечатляващата природа и вариращия климат. В Санциншан доста често се появяват мъгли и могат да се наблюдават поразителни  залези. Тези, които са посетили паркът го свързват с  удивително чувство на мир и спокойствие. Този ефект се повишава благодарение на изобилието от естествени водопади, езера и извори.

Окото на Африка - Мавритания

От космоса тази загадъчна падина  в пустинята Сахара, Мавритания наистина прилича на човешко око. Този природен феномен е всъщност т.нар. структура ричат и се е образувала  чрез хилядолетия на ерозия.  Някои хора смятат, че тази формация е следствие от сблъсък с метеор. Други пък са на мнение, че „Окото на Африка“ е следствие от силен подземен ядрен взрив. Тази теория обаче е малко вероятна, тъй като няма страна в света, която да притежава оръжие с подобна разрушителна сила. В крайна сметка произходът и начинът на появяване на тази природна чудатост остават неизяснени.

Остров Сукатра - Йемен

Този пленителен и малко познат остров е известен повече  с името Сокотра. Разположен е край бреговете на Йемен в Близкия изток. Тъй като островът е изолиран от останалата част на света там са се развили много странни видове, характерни само за него. Едно от най-известните е дървото драконова кръв. От неговата смола се правят кристали, които могат да бъдат използвани като боя или като афродизиак. Интересно е и растението пустинна роза, което е по – популярно като дървото слонски крак. Островът набира малко по малко все повече известност. Той има голям потенциал в сферата на еко-туризма стига посетителите му да запазят неговото очарование. От 2008 г. Сукатра е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Плаващите камъни от Долината на смъртта - САЩ

Случват се странни и необясними неща свързани с т.нар. плаващи камъни в едно от най-плоските места на тази планета - Долина на смъртта, Калифорния, САЩ. По време на  зимните дъждове почвата се превръща в кал и е доста хлъзгаво. Именно тогава тези камъни и скали се придвижват и оставят видими следи след себе си. Някои учените отдават тези странни действия на комбинацията от хлъзгавата повърхност на почвата и силните ветрове. По – интересното тук е, че камъните понякога правят завои от почти 90°.

Вижте тук актуални оферти за Тенерифе!

>
03 февруари 2010 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти