Начало / Статии / Статии - Испания

Кадакес и Фигерес - свърталища на художници и интелектуалци

Автор

/

Простичкото рибарско селце с варосани къщи Кадакес често е наричано най-художническото селище в света. Пикасо, Дали, Утрильо, Миро, Макс Ернст, Ман Рей и режисьорът Луис Бунюел се вдъхновяват от неговата простота и класическата каталонска красота.

Кадакес и Фигерес, Каталония, Испания

Последният курортен град по испанското крайбрежие преди френската граница, Кадакес, и неговият подковообразен залив, е притиснат в прегръдките на планините на Коста Брава. Въпреки своя век на популярност сред тези, които са се осмелили да изминат тесния стръмен път с остри завои (едва наскоро павиран), най-източният град на Испания не се е променил много от времената, когато Салвадор Дали и Марсел Дюшан играят шах в бар „Мелитон“.

Ленивото, безделническо време продължава, баровете и кафенетата са пълни след сиестата и стоят отворени до зори. Ако Кадакес е избягнал разработването си като курорт, то е защото липсват пясъчни плажове. Той е запазил автентичния си пролетарски характер, с разпръснати ресторанти на открито край пристанището, сервиращи прости вечери от печени сардини и риба дорадо, уловени през деня от последните останали в града рибари.

Непретенциозни свърталища като любимото заведение на Дали, „Каса Анита“, продължават да сервират пресни морски дарове на ново поколение художници. Местните хора обичат да наблюдават как новопристигналите чужденци оглеждат едно или друго, потапят се в атмосферата и след това заявяват, че мястото е твърде скучно. По-добре да се отправят за Ибиса.

От Кадакес направете еднодневна екскурзия до Фигерес, където се намира театър-музеят „Дали“. Ода на лудостта, той може да очарова, заплени или досади, но не оставя посетителя безразличен. Напълно съответства на ексцентричния художник, който е роден във Фигерес през 1904 г.

Днес театър-музеят „Дали“, изграден във и около театър от ХІХ в., чиято първа изложба е била през 1919 г., е главната примамка на този град в сърцето на Каталония. От пластмасовите манекени до купчината гумени облекла пред него, цялата изложба най-добре може да бъде описана като чудата. „Музеят не може да бъде разглеждан като музей“, казва самият Дали. „Той е гигантски сюрреалистичен обект, в който всичко е ясно и разбираемо, нищо не е извън моето разбиране“. Много от неговите основни творби са тук, заедно с платна на Ел Греко и Мариано Фортуни от частната колекция на Дали.

Дали живя и работи тук до смъртта си през 1989 г. и бе погребан във вътрешния двор, под купола на музея. Разностранно надареният художник работи като сценограф за театрални и филмови постановки, беше дилетант в литературата и написа своя собствена готварска книга.

Не е изненадващо, че той и съпругата му Гала стават верни редовни клиенти на местния ресторант „Емпордa“ – макар и семпъл отвън, той е най-доброто заведение в Каталония. Някои от скиците и литографиите на Дали са окачени по стените, но редовните клиенти идват заради артистичността в кухнята, която предлага превъзходен дивеч и специалитети от морски дарове в изискания каталонски маниер.

Къде: Кадакес (196 км северно от Барселона), Фигерес (140 км северно от Барселона), Каталония, Испания
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за почивка в Лорет де Мар!

Виж още: 

Почивка в Барселона

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Коста Брава

Почивка на остров Тенерифе

>
09 март 2021 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти