Начало / Статии / Статии - Испания

Каганер – необичайните коледни фигурки в Каталуния

Автор

/

В Каталуния Коледата може и да ви изненада. Наближи ли празничният сезон, на много места наред с иначе идиличните сцени с елхи, Дядо Коледа и ясли, ще се натъкнете на фигурки със свалени гащи, които правят точно това, което искрено се надявате да не правят.

Това са фигурките caganer (буквално „акащи“). Те са свързани с един друг странен обичай – да се украсяват пънчета – рисуват им се оплезени езици и налудничави очи. Тези пънчета също се наричат „акащи“.

Освен традиционния каталунски селянин с червена барета, фигурките каганер приемат най-различни превъплъщения, включително на Дядо Коледа, дяволи, монахини, известни личности и кралски особи.

Освен в Каталуния, се срещат и в други райони, къдео каталунската култура има влияние – части от Португалия, Андора, Валенсия, както и в някои части на Неапол.

Не е ясно точно как се е появила тази необикновена традиция. Знае се, че съществува поне от 18-и век, но как са се превърнали в неразделна част от сцените на Рождество, няма запазени архиви. Католическата църква в районите, където съществува традицията на фигурките каганер, приема участието им в коледните празненства, самите каталунци също ги смята за нещо нормално.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Испания!

>
21 декември 2020 г.

Тагове

коледа

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти