Начало / Статии / Статии - Франция

Везле и Л’Есперанс - витрина на римската архитектура и селското гостоприемство

Автор

/


Времето прави скок назад в Средновековието във Везле, чиято базилика „Сен Мадлен“ привлича множество поклонници през вековете.

Везле и „Л’Есперанс“, Везле, Бургундия, Франция

Вървете по техните стъпки, докато се изкачвате по стръмната главна улица на живописния град. На нейния връх се извисява голямата църква в романски стил, построена през ХІ в., когато тя е била едно от средоточията на християнския свят.

На реликвите на Св. Мария Магдалина, най-обичаната опростена грешница в християнството, се приписват много чудеса и те привличат тълпи от набожни християни, които спират тук по пътя си към Сантяго де Компостела в Северозападна Испания. След като в крайна сметка реликвите са обявени за фалшиви, Везле изгубва популярността си и катедралата почва да се руши. Тя избягва събарянето през 1840 г., после е педантично възстановена и е отново витрина на романския стил в архитектурата, шедьовър от светлина и пространство.

Разположен в плодородната централна област на един от най- престижните в света винарски райони, Везле може да бъде идеалният град, от който да попиете магията на Бургундия, ако сте си направили резервация в близкия замък-хотел от ХV в. „Вол дьо Люни“.

При само дванайсет разкошни стаи и личното внимание на отзивчивите собственици ще се чувствате като в бленувания замък на някой стар приятел. Вечерята се сервира на свещи в повдигаща настроението стара кухня или, когато времето позволява, навън, близо до старинния ров и семейство надуващи се пауни.

За специална вечеря извън хотела идете до Сен Пер в долния край на Везле, родното място на хваления в цял свят Марк Мено, който скромно се определя като „провинциален майстор-готвач“. В „Л’Есперанс“, стара каменна чифликчийска къща с остъклена трапезария, Мено и съпругата му Франсоаз са съчетали атмосферата на селски уют с изтънченост от световна класа и фино меню от местен дивеч и земеделски продукти.

Къде: Везле, 217 км югоизточно от Париж, Бургундия, Франция
Най-добро време: пролет и есен

>
20 март 2012 г.

Тагове

базилики

винен туризъм

катедрали

културен туризъм

любопитно

религиозен туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти