Коста Бланка
Коста Бланка / Kosta_Blanka

Коста Бланка (Costa Blanca - означава Бяло крайбрежие) е брегова линия с дължина над 200 км в испанската провинцията Аликанте. Простира се от Дения на север, през Коста дел Таронгерс, на юг от Торевиеха, през Коста Калида. Включва в себе си много известни дестинации в Испания, като туризма там е много добре развит.

Името „Коста Бланка“ е било измислено от Британските авиолинии при пускането на линията ЛондонВаленсия през 1957 г. След това наименоването на този бряг с бял пясък става известно.

Коста Бланка дължи най-много от славата си на Бенидорм, който се е превърнал в интернационална лудница с високите си хотели и между 4 и 5 милиона туристи, които посреща ежегодно. Но в най-южните части като Мурсия ще откриете и "автентичната" Испания, където можете да хапнете домашно приготвена паеля и доста по-трудно ще намерите чипс и хамбургери.

Но Коста Бланка не е само плажове и заведения. В Ориуела и Аликанте ще откриете ренесансови дворци, барокови църкви и площади с фонатани. От заведенията се носи фламенко, а фестивалите са се променили твърде малко от Средновековието до днес.

Важна информация

Валута: Евро (EUR)

Спешен телефон: 112 

Интернет сайтове за Коста Бланка: www.infocostablanca.comwww.costablanca.orgthecostablancaguide.com

www.travelguidecostablanca.comwww.costablancaspain.biz

Работно време: Повечето магазини и заведения затварят за почивка на обед, като часовете варират. Градовете се съживяват отново към 16:00 - 16:30 часа.

Здраве: Във всяко градче има поне една аптека, която дава дежурства през нощта и през уикендите. Адресът й е изписан на витрината на неработещите аптеки.

Език: Официални езици в автономна област Валенсия са испански и валенсиано. Заради големия брой британци, които почиват и си купуват имоти на Коста Бланка английският също е широко разпространен.

Забележителности около Коста Бланка