Коста Бланка

За града

Оферти

Статии

Коста Бланка / Kosta_Blanka

Коста Бланка (Costa Blanca - означава Бяло крайбрежие) е брегова линия с дължина над 200 км в испанската провинцията Аликанте. Простира се от Дения на север, през Коста дел Таронгерс, на юг от Торевиеха, през Коста Калида. Включва в себе си много известни дестинации в Испания, като туризма там е много добре развит.

Името „Коста Бланка“ е било измислено от Британските авиолинии при пускането на линията ЛондонВаленсия през 1957 г. След това наименоването на този бряг с бял пясък става известно.

Коста Бланка дължи най-много от славата си на Бенидорм, който се е превърнал в интернационална лудница с високите си хотели и между 4 и 5 милиона туристи, които посреща ежегодно. Но в най-южните части като Мурсия ще откриете и "автентичната" Испания, където можете да хапнете домашно приготвена паеля и доста по-трудно ще намерите чипс и хамбургери.

Но Коста Бланка не е само плажове и заведения. В Ориуела и Аликанте ще откриете ренесансови дворци, барокови църкви и площади с фонатани. От заведенията се носи фламенко, а фестивалите са се променили твърде малко от Средновековието до днес.

Важна информация

Валута: Евро (EUR)

Спешен телефон: 112 

Интернет сайтове за Коста Бланка: www.infocostablanca.comwww.costablanca.orgthecostablancaguide.com

www.travelguidecostablanca.comwww.costablancaspain.biz

Работно време: Повечето магазини и заведения затварят за почивка на обед, като часовете варират. Градовете се съживяват отново към 16:00 - 16:30 часа.

Здраве: Във всяко градче има поне една аптека, която дава дежурства през нощта и през уикендите. Адресът й е изписан на витрината на неработещите аптеки.

Език: Официални езици в автономна област Валенсия са испански и валенсиано. Заради големия брой британци, които почиват и си купуват имоти на Коста Бланка английският също е широко разпространен.

Транспорт

Летище

Коста Бланка се обслужва от три международни летища - Валенсия (Valencia), Аликанте (Alicante) и Мурсия/Сан Хавиер (Murcia/San Javier). От летищата има директни автобуси към всички по-големи курорти в Коста Бланка.

Уебсайт: www.aena.es 

Автобус и влак

Между градчетата се движат редовни автобуси. Информация за разписанието можете да получите от главната спирка, която обикновено се намира в центъра на града. Там ще намерите и схема на автобусите.

Трамваите и влаковете в провинция Валенсия се управляват от компанията FGV. Има директна жп линия от Аликанте за Дения през Бенидорм и Алтея. Цената на билета е 1,15 евро.

Уебсайт: www.fgvalicante.com

Уебсайт на испанския национален жп превозвач: www.renfe.com

Автомобил

Пътищата в Коста Бланка са в отлично състояние и лесно ще прекосите целия регион само за няколко часа.

Ферибот

От Аликанте може да се качите на ферибот за Ибиса, Оран или Палма де Майорка (Уебсайт: www.trasmediterranea.es)

От Дения има ферибот за Ибиса, Палма де Майорка и Сан Антонио (Уебсайт: www.balearia.com), както и за Форментера (Уебсайт: www.iscomar.com)

 

Заведения

В крайбрежните ресторантчета мидите и осолената риба присъстват във всяко меню. В районите по-близо до планините можете да опитате олета (olleta) - ориз със свинско, наденица, ряпа, тиква, зелен фасул и други зеленчуци. Хапнете задължително и паеля и седнете в някой от тапас баровете. Опитайте и от местните вина - особено прочути са вината от долината Халон (Jalon).

Заведения не липсват в Коста Бланка - повече или по-малко, шумни или по-спокойни - всичко зависи от вашите предпочитания и от града, в който се намирате. Безспорно най-активен нощен живот кипи в Бенидорм с безбройните му заведения и безплатни кабаре програми, които обикновено започват в 21 часа. Най-добре попитайте местните къде се забавляват. 

Шопинг

Не пропускайте пазарите, които се провеждат веднъж седмично във всеки от градовете в Коста Бланка. Дори да не си купите нищо, поне се разходете между сергиите заради атмосферата. На пазарите се продават от пресни плодове, маслини и сирене до кожени колани, чанти, компакт дискове, килими и картини. Храната на пазарите е с по-високо качество от тази в супермаркетите.

Неделните пазари обикновено са за дрехи, обувки и стари предмети.

Забележителности

Аликанте

Измежду многото забележителности в Аликанте се откроява замъкът Санта Барбара, който е разположен над града, откъдето се открива гледка, спираща дъха. Заслужава си да посетите и средиземноморското пристанище на Аликанте, което е имало историческо значение. 
 
Музеите, които си струва да посетите, са археологическият музей – там са показани експонати за период от около 100 000 години, музеят за изящни изкуства "Гравина" – има картини и скулптури от XVI до XIX в., а също и музеят за съвременно изкуство "Асегурада".
Уебсайт: www.alicanteturismo.com

Бениса

Това е един от най-старите градове на Коста Бланка. Центърът на средновековния град е доста запазен – площадът, тесните улички и църквите. Железни балкони и хералдически щитове украсяват историческите сгради.

Уебсайт: www.benissa.net

Дения

В града се намира едно от най-важните пристанища в областта – осъществява връзка с Балеарските острови. Една от най-посещаваните туристически забележителности в Дения е замъкът. Построен е през XI-XII век и се намира в центъра на града. От върха му се разкрива невероятна гледка към морето, града и околията. 

Уебсайт: www.denia.net

Гуардамар дел Сегура

Гуардамар дел Сегура (Guardamar del Segura) или накратко Гуардамар има 11-километров плаж с бял пясък и иглолистни гори по края, който рядко става пренаселен дори и през лятото. Градът е известен с пясъчните си дюни. Сред основните забележителности в Гуардамар са замъкът, археологическият и етноложки музей и паркът "Рейна София" .

Уебсайт: www.guardamar.net

Калпе

Калпе (Calpe) е курортен крайбрежен град в испанската провинция Аликанте. Разположен е на Коста Бланка. Сред основните забележителности в града са Els Banys de la Reina (Банята на кралицата), готическата католическа църква и кулата Ла Песа (La Peça) от XVIII век. До крайбрежната улица ще видите и останките от съоръжение за осоляване на риба от времето на Римската империя. 

Тематични паркове

"Terra Mitica" край Бенидорм ще ви потопи в света на Средиземноморието, докато изследвате различни тематични части на парка - Египет, Гърция, Иберийския полуостров. Вход: 35 евро/ деца 26,50 евро.

Уебсайт: www.terramiticapark.com 

"Papagayos" ви дава възможност да се разходите между десетки папагали и тукани, както и да видите кенгуру и да нахраните какаду. Намира се между градовете Пенискола и Беникарло.

Уебсайт: www.papagayos-costablanca.com

"Rio Safari" край Елче ще ви срещне с хипопотам, жираф, щраус, между които можете да се разходите или да се повозите с влакче. Вход: 20 евро.

Уебсайт: www.riosafari.com

"Safari Aitana" е подобен парк край град Айтана. Вход: 17 евро.

Уебсайт: www.safariaitana.com

Забележителности около Коста Бланка

Избрани оферти