Начало / Статии / Статии - Испания

Фестивалът Лас Фаяс във Валенсия, Испания

Автор

/

Всяка година Валенсия празнува края на зимата и началото на пролетта с грандиозeн фестивал. Лас Фаяс (Las Falles) е огнен фестивал (и буквално, и преносно), в който пламенната природа на испанците се разгръща в цветен карнавал от емоции, фойерверки, музика и танци. Целият този коктейл си го представете подправен със солидна доза пиперлив хумор.

Магията на фестивала Лас Фаяс...

Една от тайните за успеха на фестивала е солидната подготовка, която започва месеци преди началото на празника. Жителите на Валенсия се разделят на групи от ентусиасти, като всеки екип има за задача да измисли и направи статуя, която ще бъде изложена някъде из града по време на фестивала. Реализацията на идеите за скулптурите често се поверява в ръцете на изявени местни и чуждестранни творци. 

Сюжетите на конструкциите представят често народни приказки, вярвания, сцени от реалния живот. Скулптурите могат да бъдат фигури на митични същества като русалки, змейове, нимфи или реални хора, например политици или други известни личности. Всички те представени с много хумор и здравословно количество сатира. 

Някои статуи са вдъхновени от творчеството на великия испански архитект Антонио Гауди. Мотиви от типичните му цветни мозайки са чест избор за декорация на внушителните по размери конструкции (често високи над 3 метра).

Гвоздеят в програмата на фестивала Лас Фаяс...

Ако вече планирате посещение на Валенсия по време на Лас Фаяс, задължително останете до самия край на фестивала. Не си и помисляйте да пропуснете последната карнавална вечер! 

Нестихваща музика, песни, танци и фойерверки са само фона, на който пред очите ви в продължение на повече от час ще се разиграе истински театър за сетивата.

По време на парада валенсианци, облечени с традиционни облекла от различни епохи, ще ви разкажат историята на Испания с костюми вместо с думи. Дами, пременени в любимите на всяко (не)порастнало момиче пищни испански рокли, ще ви поканят на танц в ритъма на празника. Пристъпващи гордо, въоръжени с топла южна усмивка и облечени в бляскавите “костюми на светлината”, група тореадори ще ви накарат предпазливо да отстъпите крачка назад, докато те минават през парада в компанията на пръхтящи бикове.

Ако гвоздеят в програмата на фестивала е парада, то черешката на огнената торта е ритуалното изгаряне (да, точно така!) на всички на 300 статуи в града. Тази традиция символизира захврълянето на старото и оттърсването от злото, от пороците. За местните изгарянето на статуите е символично “прераждане” за новото начало - пролетта. В миналото в името на тази традиция испанците палели непотребните си вехтории, а днес те са заменени със статуите по време на фестивала Лас Фаяс.

Вижте всички оферти за пътуване до Валенсия!

>
23 август 2018 г.

Тагове

изкуство

фестивали

традиции

Забележителности наоколо

Избрани оферти