Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Валенсия
Валенсия / Valensiq

Валенсия (Valencia) е столица на едноименните автономна област и провинция Валенсия. Той е третият по големина град в Испания, след Мадрид и Барселона.

Въпреки че е един от големите градове на Испания, Валенсия може да бъде определена като едно от скритите съкровища на страната. Това е град с много лица, в който силно впечатление прави контрастът между готическата архитектура и сградите в стария рибарски квартал Ел Кабанял (El Cabanyal).

Римляните основали града през 138 г. пр.Хр. под името Валентиа Едетано (Valentia Edetano). След разпадането на Римската империя градът е бил под различни форми на управление, но малко са оставили такъв отпечатък като това на маврите. През XI в. те направили Валенсия столица на независимото северно Ислямско кралство. На мястото на днешната катедрала преди е имало ислямска джамия, а в града все още има ислямска баня, на ул. Алмирантес (Calle Almirantes) в старата част на Валенсия.

Т.нар "златен период" от историята на Валенсия, когато градът е един от основните икономически и културни центрове на Европа, силно е повлиял на архитектурата й. Из целия град има готически сгради, сред които Копринената борса (La Lonja) и екстравагантни барокови църкви. Голяма част от богатството на града идвало от търговия с фермерски продукти и коприна. Днешна Валенсия продължава да процъфтява, което е видно от впечатляващия комплекс Град на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias). Световноизвестните архитекти Сантяго Калатрава и Феликс Кандела са създали футуристичен градски пейзаж с много музеи и атракции, който е наистина удивителен. Това е изключителен комплекс, който продължава да се строи и до днес. Включва музей на науката, 3D кино и най-големия океанографски музей в Европа. Другата голяма забележителност на Валенсия е Средиземно море, граничещо със стария рибарски кварта Ел Кабанял (El Cabanyal) и дългите плажове Лас Аренас (Las Arenas) и Ла Малвароса (La Malvarrosa).

На Площада на Девата (Plaza de la Virgen) се намира и Базиликата на Девата. Можете да се качите на покрива й, откъдето се разкрива невероятна панорамна гледка към цяла Валенсия. На този площад се намира и фонтанът Турия (Turia). На една пресечка встрани се намира Площад  де ла Рейна (Placa de la Reina) с катедралата, портокаловите дървета и множество барове и ресторанти. Важна част от града е парк - "Градината на Турия" (река Турия, която тече през Валенсия, е била разделена на 2 части – едната част е пресъхнала и и там е направен парк) – подходящо място за велосипедисти и пешеходци. Тук вижте списък с всички забележителности във Валенсия.

Valencia Tourist Card ви дава възможност да посетите Валенсия на достъпна цена! 

Осигурява безплатно: вход за повече от 30 музея и атракции, градски транспорт в рамките на Валенсия и до летището на града; намаления за пешеходни опознавателни турове на града. С тази карта ползвате отстъпки за голям брой забележителности, Биопарк Валенсия, както и специални промоции в ресторанти, магазини и заведения.

Valencia Tourist Card може да бъде с валидност 24, 48 или 72 часа. Заедно с картата получавате специална книжка, подробно описваща всички предимства за притежателите на 

Уебсайт: www.valenciatouristcard.com/ar/what-is-it

Важна информация:

Население : Приблизително 800 000 жители

Валута: Евро

Работно време:  Магазините обикновено са отворени от понеделник до събота 9:00 – 13:30 и от 16:30 – 20:00 ч. Моловете са отворени без почивка на обед, както и в неделя. Банките са отворени от понеделник до петък от 08.30 до 14.30 часа, като само няколко клона работят и събота сутрин.

Интернет страници за Валенсияwww.visitvalencia.com, www.spain.info

Спешен телефон: 112

Поща

Испанските пощи се наричат "кореос" (Correos). Пощенски марки могат да бъдат закупени от пощите и будките, познати като "естанкос" (Estancos). Централната поща на Валенсия е отворена от понеделник до петък от 08:30 до 20:30 часа и в събота от 09:30 до 14:00 часа.

Аптеки

Аптеките в града имат различно работно време през нощта и уикендите. Адреси на извънредно работещите има по аптеките.

Телефонни кодове: 

Код на страната: +34

Код на областта: 096

Електричество: 230V / 50Hz

Език

Не се учудвайте, ако видите знаци на език, който не  е нито испански, нито каталунски. Това е валенсианският диалект на каталунския. Често ще получавате меню на кастилски испански и валенсиански. Много от жителите на града не са съгласни с това културно разделение и смятат, че поощряването на диалекта пречи на икономическите цели на града. Повечето имена на улиците са написани на валенсиански.

Бакшиши

Бакшишите са включени в сметката, така че оставянето на бакшиш не се смята за задължително. Въпреки това, ако сте били изключително доволни от обслужването, можете да оставите бакшиш.

Климат

Валенсия има средиземноморски климат. Средната температура е 17 градуса с горещи лета и меки зими, когато температурата рядко пада под 10 градуса. Валежите са рядкост, като по-често се случва да вали през есента и началото на пролетта.

Забележителности около Валенсия
Свързани Пътеписи за Валенсия