Начало / Статии / Статии - Испания

Алхамбра и парадор „Сан Франсиско“ - какви чудеса се крият вътре

Автор

/

„Нищо в живота не може да бъде по-жестоко от това да бъдеш сляп в Гранада“, гласи надпис върху стените на Алхамбра, най-великия израз на испанското ислямско изкуство и архитектура. С части, които датират от ІХ в. (започнати от Халифата), чудото, което виждате днес, е създадено главно при управлението на Юсуф І (1333–1353) и Мохамед V (1353–1391).

Алхамбра и парадор „Сан Франсиско“, Гранада, Андалусия, Испания

Колкото и аскетичен и непретенциозен да е отвън, почти всяка повърхност вътре е покрита с фантастични орнаменти и плавни арабески. Почти 250 години „Червената крепост“ служи на мюсюлманските владетели на Гранада като дворец, харем, резиденция за придворни служители, а веднъж и като гарнизон за 40 000 войници.

След окончателната победа на християните през 1492 г. последният мавърски владетел, Боабдил, и неговата свита напускат Испания завинаги и католическите монарси се преместват в Алхамбра. Смята се, че именно в голямата Зала на посланиците Фердинанд и Исабела са срещат с Колумб през 1492 г., преди неговото първо пътешествие.

Тук, както навсякъде, се дочува успокояващото ромолене на вода, идващо от покрити с плочи басейни, фонтани и канали, които са неотменна част от архитектурата. Впечатляващата употреба на изтънчени плетеници и дантелени филиграни е демонстрирано в Залата на двете сестри, чийто наподобяващ пчелна пита таван някак си избягва претрупаността, успявайки да бъде просто красив.

Най-прочутата и може би най-красивата от испанските осемдесет и няколко държавни странноприемници, парадор „Сан Франсиско“ дава възможност на гостите да преспят сред омагьосаните стени на Алхамбра. Бивш мавърски дворец, превърнат във францискански манастир от новопристигналите тук католически монарси през 1492 г., парадорът предлага изключителни гледки към градините на Алхамбра и дворците на Насрид, древния мавърски квартал Албасин и околностите.

Едва ли можете да си представите по-добро разположение и един дълъг списък с очакващи резервация свидетелства за нейната популярност. Стаите в богато обзаведената оригинална сграда са пълни със старини и имат свой собствен облик; добавете към това и възможността да се пошляете из вътрешните дворове на Алхамбра и великолепните градини след часовете на затваряне.

По-обикновени и по-евтини стаи има в новото крило. За тези, които не са направили резервация много отнапред, един обяд на открито може да ги задоволи: от терасата на парадора може да се наслаждавате на романтични гледки към розовите градини на Алхамбра, докато похапвате регионални андалуски специалитети.

Ако дойдете тук в началото на лятото, ще можете да се насладите на ежегодния седемнайсетдневен Международен музикален и танцов фестивал на Гранада, който започва в края на юни и представя всичко – от класическа музика до завладяващо фламенко.

Къде: Гранада, (256 км западно от Севиля), Андалусия, Испания
Най-добро време: април-юни и септември-октомври.
 

Виж най-добрите оферти за пътуване в Андалусия!

Виж още:

Екскурзия в Севиля

Екскурзия в Мадрид

Екскурзия във Валенсия

>
09 март 2015 г.

Тагове

дворци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти