Начало / Статии / Статии - Испания

Остров Форментера: тих, блажен, тюркоазен

Автор

/

Форментера е райски остров в карибски стил (фин бял пясък и тюркоазени води), но без да се налага да изминавате толкова много път.

Снимка: iStock by Getty Images

Форментера е най-спокойният и според мнозина най-красивият от испанските Балеарски острови (останалите са Майорка, Менорка и Ибиса). От години е любимо място на семействата с деца, както и на тези, които обичат почивка на места с по-малко тълпи и повече природа.

Плажове и водни спортове на остров Форментера

Форментера е обичан от почитателите на водните спортове заради чистата си вода с отлична видимост. Тук има чудесни места за практикуване на уиндсърфинг, а гмуркането е вълшебно преживяване заради богатия морски живот и интересните подводни скали, а 13 000 хектара от Средиземно море са част от морския резерват Фреус. В по-тихите заливчета можете да наемете кану или каяк и да плавате в морето със собствени сили, а за по-дълги плавания наемете лодка или яхта. През лятото температурата на водата достига 30 градуса. 

Някои от най-популярните плажове на острова са Левант, Кавал ден Борас, Кала Саона, Левани, Сес Платжетес и Платя де Мигьорн. 

Сред природата на Форментера

Снимка: iStock by Getty Images

Островът е подходящ за пешеходни преходи, колоездене и разходки сред природата. Над 130 км добре маркирани маршрути пресичат острова във всички посоки и ще ви отведат до притихнали селца, които иначе едва ли ще влязат в полезрението ви. Релефът е равнинен и пътеките не са изморителни. 

Нос Кап де Барбариа си заслужава да му отделите място в маршрута си. Намира се в южната част на острова, където от висока 65 м скала можете да погледнете към бреговете на Африка. Тук няма ресторанти и барове - мястото е диво и единствената постройка е фаръ, издигащ се сред почти лунния пейзаж.

Стилът на Форментера

Форментера не е от местата, които са залети с китайски сувенири - точно обратното, тук ще откриете много магазинчета и ателиета на местни майстори, които творят всякакви красоти от кожа, вълна, коприна, керамика. 

В столицата на острова, Сант Франсеск, през лятото ще попаднете на много хипи сергии с бижута и дрехи уникати. Не пропускайте хипи пазара в Ла Мола, който се провежда в сряда и неделя вечер.

Снимка: iStock by Getty Images

Що се отнася до нощния живот, той съществува, но не в бурната форма, в която ще го намерите на други Балеарски острови като Палма де Майорка или Ибиса. Вечерно време почти на целия остров ще намерите барове и крайбрежни ресторанти, пълни с летовници, които обичат добрата храна, ледените коктейли и лежерните летни нощи.  

Транспорт на остров Форментера

Форментера е свързан с фериботи с останалите Балеарски острови. На самия остров можете да се придвижвате с четири дневни и един нощен автобус, но ако искате да разгледате по-закътани заливчета и да видите повече плажове, кола под наем е по-добрият избор. На Форментера има таксита, но те са сравнително скъпи, като се имат предвид кратките разстояния. Освен това не работят с таксиметър, а обикновено имат фиксирани тарифи за различните дестинации.

Вижте тук актуални оферти за почивка в Испания

>
07 юни 2023 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти