Начало / Статии / Статии - Испания

Испанското съкровище Алмерия – много история, девствена природа и пустинна романтика

Автор

/

 

Ако си мислите, че Испания се изчерпва с големите си градове като Мадрид, Барселона, Валенсия и Севиля – дълбоко грешите. Там някъде в югоизточната точка на страната е сгушена провинцията Алмерия. Тя граничи със Средиземно море и плажовете й са божествени, но това е само една от причините, заради които си струва да я посетите.

Столицата на Алмерия носи също името Алмерия и за щастие на туристите не е някакъв пренаселен мегаполис, а има около 200 000 граждани. Градът съчетава от всичко по малко – нова архитектура, стари постройки и крепости с вековна история. А как иначе, градчето е на повече от 1000 години. Алмерия е основана през 995г. от Абд-ар-Рахман ІІІ. Владетелят бърза да се защити, строейки крепостта Алкабаса (при вас е със „з”, а навсякъде другаде със „с”), превърнала се днес в атрактивна забележителност за туристите, която напомня за мавританското минало на Алмерия. Крепостта е втората по големина мюсюлманска крепост в Испания след Алхамбра в Гранада.

Градът заслужава адмирации заради устойчивостта си през времето. През 16 век той претърпява четири земетресения и после успява да се възроди. Днес Алмерия не спира да се разраства и постепенно печели фенове по цял свят.

Алмерия има история и в шоубизнеса! През 60-години на миналия век италианският продуцент Серджо Леоне открива този райски кът в Испания, където прави снимките на свой филм. По-късно теренът е притегателно място за много други режисьори и продуценти, впечатлени от пустинните пейзажи, достойни за всеки уестърн.

Алмерия не остава скрита и за легендарния Джон Ленън, който тук сътворява хита си „Strawberry fields forever” – малко известен факт, но городост за жителите на градчето.

Ако вече провокирахме интереса ви към Алмерия и сте започнали търсите полети към тази провинция, трябва да знаете, че има още неща, които си струва да видите. Крайбрежният Парке Николас Салмерон с неговите палмови дървета, фонтани и градини създава невероятна атмосфера, която ще ви накара да се озовете в природна приказка. Там с удоволствие местните, а и чужденците пийват ментов чай, който им се услажда двойно.

Шопинг маниаците ще намерят своя рай в търговския център Пасео де Алмерия. В него се намира  сградата на Търговската гилдия, която има интересен декор. Разбира се, всеки католически град се гордее със своята катедрала. Алмерия не прави изключение! Построена е през XVII век и има шест кули. Символът слънце Сол де Портокареро е това, което никой турист не може да пропусне. То се извисява над града, за да напомня на света за величието на Алмерия и нейната богата история.

Алмерия придобива с годините все по-съвременен облик. Градът разполага с яхтено пристанище, прекрасни хотели и ресторанти със средиземноморска кухня, спортни и СПА-центрове, природен резерват и страхотни плажове и заливчета. Интересна забележителност е и кристалната пещера – изпълнена е с гигантски гипсови кристали.

Пясъкът е ситен и примамлив, а водата бистра и богата с любопитна флора и фауна. Какво повече може да иска един турист, отегчен от суетата на мегаполиса и досадния шум и тълпи, заливащи го в ежедневието?!

Виж актуалните оферти за Малага и района на Алмерия!

Виж още:

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Коста Брава

Почивка в Барселона

Почивка в Лорет де Мар

>
23 февруари 2012 г.

Тагове

средиземноморие

Забележителности наоколо

Избрани оферти