Начало / Статии / Статии - Испания

Толедо – градът на трите култури

Автор

/

На 70 км южно от Мадрид се издига столицата на провинция Толедо и автономната област на Кастилия- Ла Манча , Толедо. Той е обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, поради съчетанието на три култури : християнска, юдейска и мавърска. Градът е бил бивша столица на испанската империя и родно място на много художници и творци.

Толедо - Испания

Толедо е с повече от две хилядна история. Според легендите е основан през 540 г.пр.Хр. от еврейски заселници. Според историци е по-вероятно да е бил финикийско селище. Смесицата на различни култури е дала своето отражение върху архитектурата на града. Стилът мудехар (микс от християнски и ислямски стил) е преобладаващ и се преплита с римската култура и еврейските елементи.

Друго поле за междукултурен обмен е основаното училище за преводачи през XII и XIII в, което е решаващо за запазването и разпространяването на гръко-латинската и арабската култура

Катедралата в Толедо

Градът е известен със своята религиозна толерантност през Средновековието. Сред забележителностите му изпъква катедралата. Тя е строена близо три века и е истински шедьовър със своите 27 олтара, обсипани със скъпоценни камъни, злато и слонова кост. С деветдесет и една метровата си кула, тя е една от-най-големите катедрали в страната в готически стил. Животът на Исус е изобразен върху 5 скулптури. А 54 епизода от отвоюването на Гренада от маврите са изобразени върху дървените столове на духовенството. 

Църквата Сан Хуан Рейес е част от манастир, построен от Католическите крале в готически стил с арабски елементи. А църквата Сантяго дел Арабал  е любопитна смесица от християнско и арабско изкуство.
Сред забележителностите не трябва да се изпуска Джамията Кристо де ла Луц, старата градска порта Бисага, Музеят Санта Крус, руините на римския амфитеатър и синагогите Санта Мария ла Бланка и Ел Транзито. Мостът Алкантара е съграден от римляните и възстановен от маврите през 997г.

Замъкът Гуадамур (Guadamur castle)

Този пищен маварски дворец е построен през 15-ти век от граф Педро Лопес де Аяла. Той е бил опожарен от френските завоеватели през 1809г и ограбен по време на Испанската гражданска война. Въпреки сполетелите го бедствия, не очаквайте да се натъкнете на някакви руйни. Замъкът претърпява грандиозна реставрация и е обявен за исторически паметник.                                                 

Зданието има квадратна форма , като на всеки ъгъл се издига масивна кула. Той е заобиколен от ров и стена , които го свързват с останалия свят с подвижен мост. В двора има 6 кули, а външните стени са обсипани с прозорци. Стените на няколко места са гравирани с фамилния герб на семейство Лопез де Аяла.

Замъкът Консуегра (Consuegra Castle) 

Замъкът Консуегра  се намира в селце със същото име на 60 км от Толедо. Местността е известна с многото си вятърни мелници, описвани от романа Дон Кихот. Замъкът е под различно владичество през вековете, като през 8-ми век е в ръцете на рицарите хоспитилиери и е превърнато в болница.

Структурата му се състои от три основни сгради с неправилна форма, защитени с крепостни стени и овални кули. Вътрешността на замъка е като лабиринт от порти, пътеки и стаи. Днес Консуегра е отворен за посетители.

Замъкът Толедо

Руините на замъка Толедо се издигат на хълм над едноименно селце, разположено на 20 км югоизточно от Толедо. Според историците е построен от маврите. Според легендата името му идва от името на храбър кон – Ел Сид, който играе важна роля по време на битките при Реконкуиста. Според други учени името идва от думата almonaster (манастир). В момента във вътрешността на замъка Толедо могат да се видят останките на 2 квадратни и три овални кули и руините на триетажно квадратно укрепление.

Алкасар - Това е арабска крепост, построена на мястото на стара римска крепост. Крепостта е ставала многократно обект на грабежи и пожари. След реконструкцията през епохата на Карлос V тя разкрива своето великолепие, а вътрешността й е превърната в музей.

Къщата на Ел Греко

Толедо се свързва с известния художник Ел Греко. Художникът се установява в града през 1577г. , където създава едни от най-фундаменталните си творби – картините Ел Ескориал, редица портрети на аристократи и такива на религиозна тематика за църквите. Житейският му път завършва през 1614г. отново в Толедо, а къщата му е трансформирана в музей. Негови картини могат да се видят още в музея Museo de Santa Cruz и църквата Iglesia de Santo Tome.

Музеят на изкуството е друго място, където културният туризъм привлича хиляди посетители. Там има над 30 000 творби от цял свят – модерно изкуство, стъкло, европейска живопис, декоративно изкуство и др. Музеят предлага Училище по изкуство.

Вижте тук повече оферти за Испания!

>
18 октомври 2010 г.

Тагове

замъци

катедрали

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти