Толедо – градът на трите култури

Вижте забележителностите на Толедо
1 от 5

 

На 70 км южно от Мадрид се издига столицата на провинция Толедо и автономната област на Кастилия- Ла Манча , Толедо. Той е обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, поради съчетанието на три култури : християнска, юдейска и мавърска. Градът е бил бивша столица на испанската империя и родно място на много художници и творци.

Толедо - Испания

Толедо е с повече от две хилядна история. Според легендите е основан през 540 г.пр.Хр. от еврейски заселници. Според историци е по-вероятно да е бил финикийско селище. Смесицата на различни култури е дала своето отражение върху архитектурата на града. Стилът мудехар (микс от християнски и ислямски стил) е преобладаващ и се преплита с римската култура и еврейските елементи.

Друго поле за междукултурен обмен е основаното училище за преводачи през XII и XIII в, което е решаващо за запазването и разпространяването на гръко-латинската и арабската култура

Ел Греко

Толедо се свързва с известния художник Ел Греко. Художникът се установява в града през 1577г. , където създава едни от най-фундаменталните си творби – картините Ел Ескориал, редица портрети на аристократи и такива на религиозна тематика за църквите. Житейският му път завършва през 1614г. отново в Толедо, а къщата му е трансформирана в музей. Негови картини могат да се видят още в музея Museo de Santa Cruz и църквата Iglesia de Santo Tome.

Музеят на изкуството е друго място, където културният туризъм привлича хиляди посетители. Там има над 30 000 творби от цял свят – модерно изкуство, стъкло, европейска живопис, декоративно изкуство и др. Музеят предлага Училище по изкуство.

Дата: 18 октомври 2010 г.
4.5/5, 23126 гласа
Забележителности около Толедо