Костенец

За града

Оферти

Статии

Костенец / Kostenec

Град Костенец се намира в Западна България. Той е административен център на община Костенец. Общината се намира на около 74 километра от София (югоизток). Климатът в района е умерено континентален. Лятото е топло, дори понякога горещо, а зимата е много студена. В град Костенец живеят около 8 000 души. Цялата местност е много богата на минерални извори. В общината има три национални курорта: Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани. Забележителности, които е  хубаво да се видят в град Костенец и околността са: надгробни могили, могилни некропола, топли минерални извори, крепостта Траянови врата, храм "Св.Архангел Михаил", Манастир „Свети Спас“, храм „Св. Великомъченик Георги” и много други. Градът се намира на около 30 километра от Боровец, на 8 километра от Долна баня, на 17 километра от Ихтиман.
 

Транспорт

Автогара Костенец
Град Костенец е свръзан чрез редовни автобусни линии с градовете Самоков, Долна Баня, Пловдив, Ихтиман, София, Момин проход.
Адрес: намира се в центъра на града
Телефон за връзка:  07142/ 2321

ЖП гара Костенец

Град Костенец е спирка от железопътната линия София-Пловдив.
Адрес: намира се в центъра на града
Телефон за връзка: 07142/ 3126

С кола

Градът се намира много близо до автомагистрала "Тракия". Намира се на около 75 километра от София, на около 28 километра от Боровец, на 8 километра от Долна Баня, на 17 километра от Ихтиман.

Забележителности

В района на град Костенец има запазени надгробни могили (тридесет и шест), могилни некропола (двадесет), останки от селища от различни епохи.

Пчелински бани

Пчелинските бани се намират на около 8 километра от град Костенец. Близо са до село Пчелин (2 километра). Пчелинските бани са балнеоложки курорт с национално значение. На това място идват много хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, хора с гинекологични заболявания, както и такива с кожни проблеми. Минералната вода, която е 73 градуса Целзий, е много благоприятна за лечение точно на такива заболявания. В този курорт има минерален басей с плаж, много вили и почивни бази, както квартири и оздравителен детски дом.

Село Костенец

Село Костенец се намира на около 7 километра от град Костенец. От седми до четиринадесети век селото е наричано Констанция. То се отличава с атрактивни занаяти дърворезба, дървообработване и ножарство. Селото е едно от най-големите в България. Населението му е около четири хиляди души. На това място са намерени следи от средновековна крепост, останки от базилика от периода V-VI век, стари пътищам както и различни монети. Също така в селото се намира и храмът "Св. Архангел Михаил". Той е построен в далечната 1857 година. 

Балнеоложкият курорт Костенец

Курортът се намира на около 2 километра от село Костенец (южно). На това място също идват много хора със здравословни проблеми, които използват минаралната вода, която е от 46 до 73 градуса Целзий, за да се лекуват. Има три минерални извора, които имат обща капацитет 300 литра на минута. Балнеоложкият курорт Костенец се издига на 875 метра надморска височина. На това прекрасно планинско място има балнеологичен комплекс, открит басей, почивни домове и т.н.През зимния сезон Костенец е прекрасно място за ски туризъм.

Балнеоложкият курорт Момин Проход

Град Момин Проход се намира в община Костенец. До 2006 година бе квартал на град Костенец. Момин проход е бил известен със своите минерални извори още от римско време. През 1950 година е обявен а балнеоложки курорт с национално значение. Има 9 естествени извора, които са събрани в един общ каптаж. Температурата на водата е 65 градуса Целзий. На това място се лекуват хора със ставни проблеми, проблеми с периферната нервна система, гръбначния мозък, хорнични заболявания и т.н. В Момин Проход е изградена единствената в България база за лечение на детска церебрална парализа. Баните и инхалаториумът са изградени в периода 1925 - 1938 година. Санаториумите и почивните домове се построяват по-късно.

Костенецки водопад

Костенецкият водопад е разположен по течението на Стара река. Намира се на около 3 километра от село Костенец. Той е възпят от народния поет Иван Вазов: стихотворенията „Над водопада“ и „Водопадът плаче“. Водопадът е с височина от 12 метра. Обявен е за природна забележителност през 1965 година.

Траянов проход
Наричан е още Траянови врата или Железни врата. Проходът се намира на около 20 километра от Костенец. През него минава автомагистралата "Тракия". Траянови врата е проход на седловината между средногорските ридове Еледжик и Голак. Името си носи от римския император Траян. С него е свръзана крепостта, която се намира на това място. За нея не се знае в ои години точно е стоена, но първите сведения за нея са от 3 век. Крепостните съоръжения оформят голямо пространство с диаметър от приблизително 30 метра. Дебелината на зида е 2 метра. Разстоянието от източния вход на двата успоредни тунела на магистралата до Железни врата е близо 500-600 метра.

Забележителности около Костенец

Избрани оферти