Начало / Статии / Статии - България

Около София на палатка: Язовир Огняново

Автор

/

Лятно време София често се оказва място, от което човек иска да се спаси. Затова в духа на своята традиция в най-горещите дни на сезона поне няколко пъти да спя на открито в делничен ден нерядко се оказвам по пътя към Елин Пелин и Байлово, за да разпъна палатка на брега на язовир Огняново.

Язовир Огняново се намира на около 40 минути с кола от София и е съвсем реалистично човек да отиде там след работа, да си вечеря сирена и изстудено винце по залез, да спи под звездите и на сутринта след кафето и сутрешната тренировка (сгъване на палатка) да отиде на работа свеж като краставичка. Изпробвано е няколко пъти.

Можете да отидете и през уикенда, разбира се, но тогава има повече и от всякакви породи посетители - с лодки, каяци, водни ски, къмпингари, рибари, кибици. По-шумно е и изобщо е… по-друго.

От друга страна, колкото пъти съм спала там от неделя до четвъртък, сме били само аз, една-две каравани, жабите и комарите.

Летните нощи край язовира са приятно прохладни (по-зиморничавите може да искат да си вземат и дебели чорапи, известни още като шушоните от баба), тъй като заради влагата край язовира усещането за прохлада може да бъде и неприятно.

Сутрин пък, преди изгрев, над водите на Огняново се стелят тънки мъгли. Слънцето бързо се издига над палатките и започва да ги превръща в човешки парници, така че излежаването до късно не е много вероятно.

Огняново е прочут и в риболовните среди, но ако ви вълнува какво можете да уловите в него, поровете из рибарските форуми. Или питайте чаплите, които живеят край язовира, те със сигурност знаят.

Ако не бързате да се прибирате, отидете до Байлово (на 9 км от язовир Огняново), родното село на Елин Пелин, и разгледайте родната къща на писателя и музея. В центъра на селото има и къде да се хапне вкусно.

Как да стигнете до язовир Огняново: Хващате пътя от Елин Пелин в посока селата Голема Раковица и Байлово. След село Огняново вдясно от пътя ще видите язовира. При стената можете да се отклоните от главния път и по мрежа от черни пътища да намерите своето местенце за къмпинг. Тези черни пътища често са доста неравни и изкопани, затова ако колата ви е по-скоро ниска отколкото висока, за всеки случай може да искате да я оставите веднага след излизането от шосето.

Полезни съвети: Носете си вода, репелент, слънцезащитен спрей. Можете да разпънете палатката си край брега на язовира или отсреща в горичката, която се вижда от шосето. Съберете боклука след себе си и не оставяйте никакви следи освен от стъпките си в пясъка.

Докато сте тук, прочетете още:

Къде е разрешено да се опъва палатка на Витоша

Село Плана - параклис и будистка ступа на 30 км от София

10 луди предизвикателства за пътешественици

6 неща, които опитните пътешественици правят различно

Всички снимки: ©Мария Ангелова/NasamNatam.com

>
17 септември 2020 г.

Тагове

къмпинг

любопитно

идеи за уикенда

романтично

палатки

залези

Забележителности наоколо

Избрани оферти