Момчилград

За града

Оферти

Статии

Момчилград / Momchilgrad
Момчилград (Momchilgrad)се намира в Южна България. Разположен е в югоизточната част на Източните Родопи. Момчилград е спокойно и уютно градче с прекрасна природа, подходящо е за почивка. На 14 км. от града се намира - село Татул, археологическата находка наричана Светилището, за която се смята, че е гроб на тракийския певец Орфей. В околностите на града се намират следните забележителности: археологически комплекс Перперикон, Дяволският мост, Каменната сватба, Каменните гъби, древно тракийско светилище Орлови скали. На територията на тази Община се намира резерват "Еленовото стопанство". София - Момчилград - 283 км. Пловдив - Момчилград - 139 км. Варна - Момчилград - 409 км.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Момчилград се свързва с околните селища и по-големите градове в България посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси към Хасково, Кърджали, Крумовград и др.
Телефон за връзка а автогара - Момчилград: 0336/ 20 66
Website Централна автогара София: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
Град Момчилград е свързан със страната и посредством железопътен транспорт, но стигането става с прекачвания.
Website БДЖ: www.bdz.bg

С кола
Град Момчил град се намира на 283 километра от София, на 139 километра от Пловдив и на около 409 километра от Варна.

Заведения

Ресторант Елит
Адрес: ул. 26 ти декември 24
Телефон за връзка: 088 8091989

Забележителности

Мавзолеят-костница
Мавзолеят-костница в град Момчилград е на загиналите войни в Балканската война 1912-1913 година и на руските войни през Освободителната война през 1877-1878 година.

Църквата "Св. цар Борис I"
Храмът има празник на 2 май.

Музейната сбирка
От 1993 година се помещава в сградата на читалището “Нов живот”. Посетителите могат да видят минерали, археологически находки и етнография.

Паметникът на Момчил юнак
Момчил войвода живее в народни песни и легенди през вековете. Той е един от първите борци срещу османското нашествие през XIV век.

Село Татул
Намира се на около 10 километра източно от град Момчилград. В южна посока посетителите могат да видят следи на средновековна срепост с частично запазена трапецовидна кула. Имало е подземен етац, който е бил водохранилище.

Събития

- Пазарни дни - вторник и събота

Забележителности около Момчилград

Избрани оферти