Никозия
Никозия / Nikoziq

Никозия (Λευκωσία, Nicosia, Lefkosia) е столицата на Кипър. Разположена е на река Педиео. Никозия е последната столица в света, разделена на две — северната  част нa града се намира в Севернокипърската турска република. В центъра на града има буферна зона, контролирана от силите на ООН.

В града ще почувствате очарователната смесица от персийско, асирийско и египетско влияние от древността. Легендата разказва, че Марк Антоний се влюбил в лозята на острова и подарил Кипър на Клеопатра. В столицата има по-малко туристи в сравнение с морските курорти, благодарение на което Никозия е успяла да запази повече от своя кипърски дух.

В древността градът е бил известен името Лидра. Бил е столица на кръстоносците в Кипър от 1192 г. През 1489 г. е превзет от венецианците, а през 1571 г. от османските турци. През 1878 г. става част от Британската империя, а от 1960 г. е столица на Република Кипър.

Важна информация:

Население:  220 000 души

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари в банките, които имат табла с курсовете на основните валути, както и в хотелите. Хотелите, големите магазини и ресторанти приемат международни кредитни карти и пътнически чекове.

Работно време: Повечето магазини работят между 9:00 и 13:00 и 16:00 и 20:00 часа. 

Държавните учреждения работят между 7:30 и 14:30 часа и между 15:00 и 18:00 часа в периода септември - юни. От юли до края на август работят само между 7:30 и 14:30 часа. Събота и неделя са почивни дни.

Интернет страници за Никозияwww.discovernicosia.com, www.nicosia.org.cy

Туристическа информация: На много места в града има информационни постове, откъде можете да вземете подробна безплатна карта на града.

Teл. +357 22 - 674264

Спешен телефон: 112 или 199

Здраве: При нужда от бърза помощ в Кипър медицинската помощ за чужденци е безплатна. Аптеките са отбелязани със зелен кръст.

Болницата в Никозия: тел. 022 - 801400

Телефонни кодове
Код на страната: +357
Код на областта: 022

Език: Общностите на кипърските гърци и кипърските турци говорят съответно гръцки и турски. Широко разпространен е английският, в туристическите райони можете да ползвате немски и френски.

Бакшиши: В сметката на хотелите и ресторантите е включено 10% обслужване, така че даването на бакшиш не е задължително, но ще бъде оценено.

Шофиране: В Кипър движението е ляво. Максимално допустимото количество алкохол е 0,5 промила.

Електричество: В Кипър напрежението е 250 V, затова трябва да си купите адаптор. Можете да вземете адаптор и от хотела си срещу малък депозит.

Забележителности около Никозия
Свързани Пътеписи за Никозия
Уикенд в Кипър – със самолет
от 499 лв.
Уикенд в Кипър – със самолет
3 нощувки
Самолет
Уикенд в Кипър – със самолет
от 499 лв.
Уикенд в Кипър – със самолет
3 нощувки
Самолет