Никозия

За града

Оферти

Статии

Никозия / Nikoziq

Никозия (Λευκωσία, Nicosia, Lefkosia) е столицата на Кипър. Разположена е на река Педиео. Никозия е последната столица в света, разделена на две — северната  част нa града се намира в Севернокипърската турска република. В центъра на града има буферна зона, контролирана от силите на ООН.

В града ще почувствате очарователната смесица от персийско, асирийско и египетско влияние от древността. Легендата разказва, че Марк Антоний се влюбил в лозята на острова и подарил Кипър на Клеопатра. В столицата има по-малко туристи в сравнение с морските курорти, благодарение на което Никозия е успяла да запази повече от своя кипърски дух.

В древността градът е бил известен името Лидра. Бил е столица на кръстоносците в Кипър от 1192 г. През 1489 г. е превзет от венецианците, а през 1571 г. от османските турци. През 1878 г. става част от Британската империя, а от 1960 г. е столица на Република Кипър.

Важна информация:

Население:  220 000 души

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари в банките, които имат табла с курсовете на основните валути, както и в хотелите. Хотелите, големите магазини и ресторанти приемат международни кредитни карти и пътнически чекове.

Работно време: Повечето магазини работят между 9:00 и 13:00 и 16:00 и 20:00 часа. 

Държавните учреждения работят между 7:30 и 14:30 часа и между 15:00 и 18:00 часа в периода септември - юни. От юли до края на август работят само между 7:30 и 14:30 часа. Събота и неделя са почивни дни.

Интернет страници за Никозияwww.discovernicosia.com, www.nicosia.org.cy

Туристическа информация: На много места в града има информационни постове, откъде можете да вземете подробна безплатна карта на града.

Teл. +357 22 - 674264

Спешен телефон: 112 или 199

Здраве: При нужда от бърза помощ в Кипър медицинската помощ за чужденци е безплатна. Аптеките са отбелязани със зелен кръст.

Болницата в Никозия: тел. 022 - 801400

Телефонни кодове
Код на страната: +357
Код на областта: 022

Език: Общностите на кипърските гърци и кипърските турци говорят съответно гръцки и турски. Широко разпространен е английският, в туристическите райони можете да ползвате немски и френски.

Бакшиши: В сметката на хотелите и ресторантите е включено 10% обслужване, така че даването на бакшиш не е задължително, но ще бъде оценено.

Шофиране: В Кипър движението е ляво. Максимално допустимото количество алкохол е 0,5 промила.

Електричество: В Кипър напрежението е 250 V, затова трябва да си купите адаптор. Можете да вземете адаптор и от хотела си срещу малък депозит.

Транспорт

Летище

Международното летище в Никозия е затворено от разделянето на страната. В момента действащо е летището в Ларнака (летищен код LCA), което се намира на 40 км от Никозия. Между летището и Никозия се движи автобус. Цена на билета: 7 евро.

Разписание на автобуса Летище Ларнака - Никозия: www.kapnosairportshuttle.com

Уебсайт на летище Ларнакаwww.larnaca-airport.info

На 140 км от Никозия се намира по-малкото летище Пафос (летищен код PFO). Оттам можете да наемете автомобил или да използвате автобуса до Пафос (разписанието му е съобразено с пристигащите полети) и оттам да вземете автобус до Никозия.

Уебсайт на летището в Пафосwww.cyprusairports.com.cy

Ферибот

Най-близките пристанища са в Лимасол (80 км) и Ларнака (40 км). Оттам има редовни фериботни линии до Гърция, Израел, Ливан и Египет.

Уебсайт на Кипърските пристанищни власти: www.cpa.gov.cy

Автобус

Всички автобусни маршрути в Никозия започват от централната спирка на площад "Соломос" и оттам потеглят във всички посоки. Билетът струва 1 евро. Има и общински автобуси (жълти на цвят), които са безплатни.

Уебсайт: www.nicosiabuses.com.cy

Такси

Такситата в Никозия имат регистрационна табела, започваща с буквата "Т", някои имат и жълта табела "TAXI' (на гръцки ΤΑΞΙ) на покрива, но не са с определен цвят. Уверете се, че таксиметърът е включен, когато се качите, тъй като злоупотребата с туристи не е рядко явление.

Автомобил

Имайте предвид, че в Кипър се шофира отляво, всички пътни знаци са разположени от лявата страна на пътя. Максимално допустимото количество алкохол е 0,5 промила. Час пик в големите градове е в периодите 7:30 - 8:00, 13:00 - 13:30 и 17:00 - 18:00 часа.

За да наемете кола в Кипър, трябва да сте на 25 години или да имате шофьорска книжка от най-малко три години.

Заведения

Кипърската кухня е смесица от балканска, средиземноморска и близкоизточна. Опитайте местната шефталия - вид наденичка, която се приготвя на скара. Широко разпространено е сиренето халуми, което обикновено се пече на скара и се консумира с пъпеш.

В тъгрговските зони има множество таверни, както и ресторанти за бърза закуска.

Кипърците прекарват много време навън, особено силно това важи за Никозия, в която има много студенти. Обикновено нощният живот започва след 23:00 часа, като най-много нощни заведения има в района на улица "Макариос". Ако сте по-скоро традиционалисти, изберете бузуки бар.

Шопинг

Традиционният район за пазаруване е около улица "Ледра" и съседните улици около средновековните стени на града. Там ще откриете както местни бижутери, така и дрехи и обувки.

Лаики Геитония (Laiki Geitonia) е квартал с пешеходни улици със запазена архитектура и най-добрите магазини за сувенири.

Магазини от големи межднародни вериги ще откриете на по-модерната улица "Макариос" (Makarios).

Улица "Стасикратус" (Stasikratous) е мястото, на което ще намерите световните луксозни марки като Armani и Versace.

Забележителности

Градските стени

Стените, които напълно ограждат стария град, са от времето на венецианската окупация (XVI век). Общата им дължина е около 5 км. По продължение на стените има 11 бастиона, както и три порти - на север, изток и юг.

Портата "Фамагуста" (Leoforos Athinion)

Това е единствената от трите стари порти на Никозия, която се намира в Република Кипър. Днес е превърната в Общински културен център. Използва се за различни изложби и събития.

Кипърският мзуей

Показва най-добрите екземпляри от кипърската археология от 9000 г. пр. Хр. до края на античността. Намира се западно от градските стени до общинския парк.

Работно време: 9:00 - 17:00 часа (понеделник-петък), 10:00 - 13:00 часа (събота). Вход: 3 евро

Уебсайт: www.cyprusmuseum.com

Византийският музей

Лесно ще го откриете с огромната статуя на архиепископ Макариос отпред. Музеят представя една от най-добрите колекции на православни икони и други предмети на изкуството, предимно от периода IX-XVI век. Работно време: 9:00 - 16:30 часа (понеделник-петък), 8:00 - 12:00 часа (събота)

Адрес: Plateia Archiepiskopou Kyprianou (Площад Архиепископу Киприану)

Кипърският природонаучен музей

Кипърският природонаучен музей предлага интересна обиколка сред минерали, динозаври и животни. Вход свободен

Работно време: понеделник-петък от 9:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа.

Адрес: Пивоварната Carlsberg

Уебсайт: www.natmuseum.org.cy

Общински музей Левентис

Музеят е разположен в двуетажна сграда и представя експонати от 2300 г. пр. Хр. до наши дни.

Адрес: Ippokratous 17, Laiki Yitonia, Tел. +357 22 - 673375

Общински център за изкуства

Центърът за изкуства е разположен в бивша електроцентрала. Освен да се запознаете с изкуството, можете да седнете в кафе-ресторанта с оригинално средиземноморско меню.

Адрес: 19 Apostolou Varnava Stр, Tел. +357 22 - 432577

Имейл: info@nimac.com.cy

Музей за наблюдение "Ледра"

На улица "Ледра" сред не повече от 2-3-етажните постройки една сграда се издига над всички. Това е 12-етажната сграда "Шаколас" (известна също и със старото си наименование "Мангли"). На предпоследния етаж има наблюдателна площадка, от която можете да "видите" разделението на острова. Вход: 0,85 евро. Работно време: 8:00 - 20:00 часа (всеки ден).

Класически мотоциклетен музей

Подходящ за любители на мотоциклетите от всички възрасти. Работно време: 09:00 - 13:00 (понеделник-събота) и 15:30 - 19:00 (понеделник-петък). Вход: 1,70 евро.

Адрес: Старият град, Granikou 44. Тел. 022 - 680222.

Музеят на бижутата

Малкият Музей на бижутата е разположен в Стария град и представя историята на бижутерията от края на XIX век до днес. Работно време: 10:00 - 16:00 часа (понеделник-петък). Вход свободен.

Адрес: Praxippou 7-9, Старият град

Събития

Културните събития и фестивалите в Никозия можете да следите на сайта www.nicosia.org.cy

Февруари

Карнавалът в Никозия

Във вторник в седмицата на Месни Заговезни започва традиционен 10-дневен карнавал в Никозия. Улиците са изпълнени с маскирани празнуващи хора.

Юли - септември

Летни нощи в Никозия

Фестивалът "Летни нощи в Никозия" включва музикални и танцови изпълнения, концерти и други културни прояви от началото на юли до средата на септември. Събитията се провеждат в различни части на града. Начало: 20:30 часа, вход свободен.

Забележителности около Никозия

Избрани оферти