Начало / Статии / Статии - Израел

Масада - изгрев и героизъм в легендарна планинска крепост

Автор

/

Често посещаваната скална крепост Масада е разположена върху плато с много стръмни склонове, заобиколено от пустиня – безлюдна и поразителна като лунен пейзаж. При управлението на Ирод Велики е бил построен дворцов комплекс и крепост на 432 м над бреговете на Мъртво море, но всичко е било изоставено след неговата смърт.

В крайна сметка тя се превръща в твърдина на еврейските партизани в една битка срещу Рим през 73 г., когато 967 еврейски мъже, жени и деца се отбраняват срещу римляните тук в продължение на три години. Когато става ясно, че крепостта ще бъде превзета от над 15-хилядна войска, струпана в подножието Ј, евреите извършват масово самоубийство. Национална традиция е да се изкачиш пеша тук, най-малкото за да отдадеш почит на един от най-трагичните и героични епизоди в еврейската история.

Крепостта е също красиво място, откъдето може да се наблюдава изгревът на слънцето. Елате колкото е въз- можно по-рано сутрин тук, ако искате да стигнете по една от двете пътеки; задължително, ако искате да избегнете пустинната жега или да наблюдавате издигането на слънцето над река Йордан и Мъртво море. (Може да слезете с кабинков лифт.) Вечерното звуково-светлинно шоу в подножието на планината е толкова впечатляващо, колкото предполагате.

Къде: 1,5 часа с кола от Йерусалим, 2,5 часа от Тел Авив.
Цени: кабинков лифт от $10; вход $4.
Най-добро време: април-септември.

>
21 юни 2010 г.

Тагове

крепости

Забележителности наоколо

Избрани оферти