Забележителности - Своге

Искърски пролом
Наричано още Искърското дефиле е уникално дело на природата. Това е мястото, където река Искър си е пробила път през Стара Планина и Чрачанския Балкан. Река Искър е наречена на млад рибар на име Истър. Според поверия, местността около Своге преди години е била езеро, чиито води пресъхнали за миг. Това се случило по време на страшна буря, в която младият рибар Истър изчезнал с лодката си и никога повече не се върнал. Искърският пролом предлага прекрасни гледки, различни интересни скални образувания, както и карстови форми. Дължината на Искърското дефиле е около 156 километра. То за почва от Согийското поле и завършва в около град Червен бряг. Е продължение на много години река Искър си е издълбавала път през Стара Планина. През пролома минава път и железница, която е направена през 1889 година. Единтсвеният град в Искърското дефиле е Своге. Най-красивата част от пролома е към селата Церово и Лакатник с невероятните скални образувания.

Водопад "Скакля"
Намира се до село Бов, което е разположено на няколко километра от град Своге. Общо височината на водопада е около 120 метра. Първото от три най-високо стъпало се издига на 85 метра. Гледката е изключително красива. По време на зимния сезон водата на водопада замръзва и много хора използват това време за ледено катерене. Мястото е приятно за разходки и пикник. Около водопада е изградена екопътека, която носи името на великия български поет Иван Вазов. Екопътеката свързва село Бов и село Заселе.

Вазова екопътека
Вазовата екопътека е единтсвената, по която може да стигнете до водопада "Скакля". Тя е официално открита през 2007 година, но първоначално е построена през далечната 1972 година. В тази местност поетът Иван Вазов е написал призведенията си: "Из мала Стара планина" и "Дядо Йоцо гледа". Туристическият маршрут, който започва от Вазовата къща в махала Кошущица, преминавайки през водопад 'Скакля", свършва при Злио камик. Това е скала, която е надвесена над река Искър и се намира точно срещу гара Бов. Там някога е живял героят Дядо Йоцо от едноименния разказ на Вазов, откъдето е наблюдавал преминаването на първия влак по Искърското дефиле.
Website:http://www.bov.bg/index.php

Паметник на загиналите във войните през 1912-1918 година

Свогенският манастир "Св. Петка"
Манстирът е комплекс от стара църква на име "Св. Петка" и  църква на име "Св. св. Петър и Павел", която е построена през 1917 година (трикорабна). Манастирът е основан през 1118 година. Старата манастирска църква "Св. Петка"  е от XVI-XVll век и са запазени стенописите в нея. Целият комплекс е обявен за паметник на културата.

"Крафт Фуудс България" Ад
Това е най-голямото предприятие за шоколадови изделия в България.  
Адрес на регистрация: ул. Република 1, ПК 2260; град Своге
Адрес на компанията: Крафт Фуудс България АД
ул. Бизнес Парк София 1; ж.к. Младост 4; София
Телефон за връзка (София): +359 2 9 10 11; +359 2 9760 299; +359 2 9740 020
E-mail: bgconsumer@krafteurope.com

Лакатнишките скали
Лакатнишките скали са невероятен природен феновмен с отвесни стени на левия бряг на река Искър. Те се намират в община Своге близо до гара Лакатник между притоците на река Искър, Оплетненска река и Пробойница.  Името на цялата местност и на скалите идва от завоят, който река Искър прави в тази област. Той е с формата на лакът. На места скалите достигат височина от 250 метра.  Те са обявени за природен парк през 1963 година. Внимание привлича алпийският заслон (дървена постройка) под името "Отлово гнездо", който е построен от алпинисти на 600 метра надморска височина през 1938 година.

Пещера "Темната дупка"
Пещерата е една от най-дългите в Стара планина (5 600 метра). Нейният отвор се намира върху Лакатнишките скали северно от гара Лакатник е от далеч изглежда като черна дупка. Пещерата има две основни галерии, които са съединени помежду си. Забележителни са напречните профили по хода на галериите. Пещерата е трудно достъпна, тъй като представлява четириетажен лабиринт със сложна система от  сифони, водопади, езера и т.н. Отличава се с богатата си фауна.

Карстов извор Житолюб
Намира се на входа на пещерата "Темната дупка".Водите му не се използват. Извира от едно от многото подземни езера в пещерата на име Жековото езеро.

Скалното образувание "Джуглата"
Този природен феномен се намира на около 8-9 километра от град Своге в района на село Церово. Скалите са високи 18 метра. Те имат формата на гъба. При изветрянето са се образували червени триаски пясъчници, които са характерни за Искърския пролом. Скалното образувания е обявена за природна забележителност през 1964 година.

Ръжишка пещера
Пещерата се намира близо до гара лакатник. Дълга е 316 метра. Сталактитните образувания се по свода на пещерата, а не по стените, както е обикновено. В горната си част е суха, но в южна посока става влажна (на 24-тия метър). Там Ръжишка пещера прави рязък завой на запад, после на север и пак на запад, след което отново на север. През зимния период в нея има доста прилепи. Пещерата е много интересна и красива. Там обитават над 32 вида различни организми.

Пещерата "Елата"
Намира се близо село Зимевица, община Своге. Дължината  й е 176 метра. Интересното е, че в пещерата е пропастна и в нея се влиза през "верикален комин", след което следва спускане с алпийско въже. "Елата" не е голяма, но е изключително красива и интересна. В нея се забелязват прекрасни образувания на природата: сталактити, сталагмити, каменни лилии,езерца, свещници. Дълбока е около 20 метра.

Козарската пещера
Пещерата е разположена в Лакарнишкия карстов район близо до гара Лакатник, община Своге, където реката Пробойница се влива в река Искър. Дължината й е 834 метра. Пещерата е наречена с това има, защото до нея се стига доста трудно, по стръмни, тесни пътечки.
   

Хижа "Пробойница"
Хижа Пробойница се намира в долината на река Пробойница. До нея може да се стигне от водопада "Скакля" като се продължи по маркиран маршрут. Минава се през селата Заселе и Зимевица. Пътят продължава около 3 часа и половина. Хижа "Пробойница" е голяма и е на четири етажа. Има 59 места, като стаите са с по 2,3 и 4 легла.
Телефон на хижарите: 0876742909

Хижа "Тръстеная"
За нея може да се тръгне от гара Бов на изток. Пътят е около 4 часа. От гара Лакатник също може да се тръгне към хижата. Пътят отнема пак около 3 часа и половина - четири.
Телефон за връзка: 0886 407 495

Село Искрец
Село Искрец се намира на около 8 километра от град Своге. Близо до него са селата Брезе и Свидня. Село Искрец е много красиво и е доста често посещавано. През него преминава река Искрецка, която се влива в река Искър при град Своге. Около селото има много пещери: Пещерата "Душника", Пещерата "Мечата Дупка" и др. 

Искрецки манастир "Успение Богородично"
Намира се на около 2 километра от село Искрец, което пък е на 8-10 километра от град Своге. Манастирът е основан през тринадесети век, но засъжаление през четиринадесети век е разрушен от турците. През 17 век  църквата е реставрирана и от 1834 година отново действа като манастир. Църквата представлява еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сграда.

Забележителности около Своге
Свързани Пътеписи за Своге
Калолечение и луголечение в Поморие 20%
от 504 лв.
Калолечение и луголечение в Поморие 20%
3 нощувки
Без транспорт
Топ оферта – хотел Роял Спа 4*, Велинград
от 65 лв.
Топ оферта – хотел Роял Спа 4*, Велинград
0 нощувки
Собствен превоз