Начало / Статии / Статии - Гърция

Почивка на Средиземноморието - 11 идеи в Европа

Автор

/

Някога римляните са смятали Средиземно море за центъра на света (оттам и името му), но и днес можем да кажем, че летните почивки на много хора по света се въртят все около него.

Причините са много - водите му са топли, чисти и сини, пълно е със стотици острови, кой от кой по-любими, а крайбрежието му е миш-маш от култури от хилядолетия насам. Ако предпочитате да се придържате към европейската му част, ето 11 държави, от които можете да избирате.

Испания

В сравнение с други средиземноморски плажни дестинации Испания е едно от достъпните места, които предлагат чудесни пясъчни плажове и неустоимо вкусна храна. В статистически най-слънчевата страна в Европа е малко вероятно да попаднете на дъждовен ден на морето, а когато плажът ви омръзне, имате толкова много невероятни градове за опознаване - Барселона, Малага, Мадрид, Севиля, Валенсия...

Вижте най-добрите оферти за почивка в Испания

*

Франция

Почивката във Франция няма как да е нищо друго освен шик. Френската ривиера, или Лазурният бряг, се простира от Монако до Алпите и включва такива звезди сред курортите като Кан и Ница, наред с древни руини, национални паркове и средновековни градчета.Малцина знаят, че недалеч от брега има и места, на които можете да наблюдавате китове.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Франция

*

Монако

Защо да не го дадете малко по-аристократично това лято и да презаредите батериите си на почивка в Монако? Макар това да е една от най-гъсто населените държави в света, тук ще се намери място и за вас. Ще имате на разположение плажове, дворец, казина, паркове, огромни и наистина впечатляващи музеи, както и превъзходна морска храна, сервирана с изискано вино.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Монако

*

Италия

За Италия каквото и да кажем, ще е банално. Ако към всички други хубавини на Ботуша (еспресото, архитектурата, храната, обувките, колите…) добавим и плажовете от Сицилия и Сардиния до Амалфи и Бари - получаваме съвършената рецепта за италианското долче фар ниенте (блажен мързел).

Вижте най-добрите оферти за почивка в Италия

*

Малта

Малта е малка страна, която можете да обиколите надлъж и нашир буквално за няколко дни. Тук са едни от най-интересните места за гмуркане и скачане от скали по цялото Средиземноморие, има интересни археологически и исторически обекти за запалените на тази тема, както и чудесни закътани лагуни и плажове с чиста вода.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Малта.

*

Словения

Словения е като красива картичка, забодена в ъгъла на Балканския полуостров. Морски градчета като Пиран носят духа на Венецианската република, в чийто стил са изградени преди столетия. Криви павирани улички, много зеленина и чисто море - какво друго му трябва на човек за качествена почивка?

Вижте най-добрите оферти за почивка в Словения

*

Хърватия

Освен, че е прочута по цял свят с неземно красивите си плажове и кристалночистите си води, Хърватия има повече от 1200 острова, островчета, морски скали и всякакви подобни парчета суша, нахвърляни в морето. Достатъчно е да си наемете малка лодка и да се впуснете в търсене на своя любим. Освен това Хърватия е толкова компактна, че където и да почивате, вероятно ще имате някой национален парк наблизо (като Плитвичките езера).

Вижте най-добрите оферти за почивка в Хърватия

*

Черна гора

Уникален за черногорското крайбрежие е драматичният контраст между топлите средиземноморски води и отвесните скали на Динарските планини, които са надвиснали над тях. Тук се намира и най-южният фиорд в света, Которският. Макар да няма много пясъчна ивица, местните са проявили впечатляваща креативност в организирането на плажовете със скари, дървени кейчета и други съоръжения, които да направят преживяването ви специално.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Черна гора

*

Албания

Албания продължава да бъде добре една пазена тайна на брега на Средиземно море. Това е най-бюджетната дестинация по цялото Средиземноморие, чиито плажове все още не са се напълнили с тълпи българи. Там ще откриете и закътани заливчета сякаш излезли от тропиците, и скалисти брегове, които плавно потъват в нереалносиньото море, и няколко по-големи курорта като Саранда и Ксамил.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Албания

*

Гърция

Гърция има изобилие от острови и плажове и дори и всяка година да ходите там на почивка, пак няма да ви стигне животът да видите всичко. Не че някои не се опитват. Можете да изберете световноизвестен остров като Санторини или Крит, или пък да заложите на малко познати места в Гърция като Сими, Хидра и Монемвасия.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Гърция

*

Турция

Турция е лятна класика за българите, които обичат all inclusive почивки и пясъчни плажове - и е вероятно една от най-добрите дестинации, когато става въпрос за съотношение между цена и качество. Районът, където са разположени морските курорти на Турция като Анталия, Алания и Кушадасъ, е пълен и с множество скъпоценни места, пазещи древна история, които могат да се посетят като еднодневна екскурзия.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Турция

>
14 септември 2020 г.

Тагове

плажове

семеен туризъм

летен туризъм

романтика

Средиземно море

Забележителности наоколо

Избрани оферти