Начало / Статии / Статии - Гърция

Карпатос: Тайният гръцки остров само за ценители

Автор

/

Когато става въпрос за островната група на Додеканезите (в буквален превод “Дванадесетте острова”, но всъщност се състои от 15 големи и 150 по-малки острова), хората обикновено са сещат за Родос и може би за Кос и Патмос. Останалите не са толкова популярни и точно в това се крие невероятното им очарование. Малко туристи, запазени пейзажи, усещане за местен колорит. 

От всички острови, които формират Додеканезите, Карпатос е вторият по големина. Намира се между Родос и Крит и може да се каже, че е донякъде изолиран. Това е остров на дива красота - място, брулено от ветровете, което в продължение на векове пази ревностно своите традиции и следите от миналото си. 

Южната част на Карпатос е сравнително известна и там може да срещнете туристи. В северния му край обаче е много вероятно вие да сте единствените чуждестранни посетители, дошли да видят непокътнатата природа, автентичните села и жителите им, които на места все още се обличат в традиционни дрехи. 

Какво да правите и видите на остров Карпатос?


Снимка: iStock by Getty Images

Като цяло Карпатос не е дестинация за тези, които търсят пакетни почивки, барове и бурен плажен живот, а по-скоро е за ценители на малките удоволствия. 

Двете основни занимания на открито на острова са уиндсърфинг и преходи. Островът е набразден с маркирани пътеки, които ще ви отведат до старинни параклиси, планински селца, скрити заливчета с плаж само за вас и хълмове с панорамни гледки към морето и околността. 

Снимка: iStock by Getty Images

От селцата на острова най-живописни са Олимпос, Отос и Менетес, а плажовете Кира Панагия и Апела са с кристално чисти води. 

Карпатос си има и акропол. През 14-и век преди новата ера тук са живели представители на Микенската цивилизация, които са издигнали в стила на своите циклопски градежи акропол на парче скала, вдадено в морето край днешния град Аркаса. До късния византийски период в акропола са живели хора, а останките му се виждат и до днес. 

Ветровитото време на Карпатос е причина всяко лято тук да се провежда международно състезание по уиндсърфинг, а заливът Афиартис е магнит за почитателите на този вид спорт. 

От няколко години гръцкото законодателство разрешава гмуркане във водите на морския парк, намиращ се между Карпатос и съседния остров Касос. 

Можете да се качите на лодка и да отидете до съседното островче Сария. Сария се намира съвсем близо до Карпатос - разделя ги съвсем тесен провлак. Смята се, че в антични времена двата острова са били едно цяло, но силно земетресение ги е разделило. Днес Сария не е населен и единствените хора, които ще срещнете тук, са случайни туристи и овчари, които пасат стадата си. Островчето има райски плажове с бял пясък и тюркоазена вода. 

Как да стигнете до остров Карпатос?

Снимка: iStock by Getty Images

Самото достигане до Карпатос поставя началото на необикновената одисея, която е всяко пътешествие до този остров. На Карпатос има летище, до което целогодишно има полети от Атина (а лятно време и от някои европейски държави), но повечето хора пристигат с ферибот. Фериботите от Атина се движат 2-3 пъти седмично и пътуването отнема около 20 часа. По-близки пристанища, от които можете да стигнете до Карпатос, са Санторини, Родос, Милос и други. 

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
24 април 2024 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти