Начало / Статии / Статии - Италия

12 филма за пътуване, които да гледате сега (ВИДЕО)

Автор

/

Дори и най-запалените киномани и най-информираните пътешественици ще намерят поне няколко заглавия, за които не са чували.

Ако сте блокирани вкъщи, а много, много, мноооого ви се пътува, направете го от креслото. Изпукайте пуканки и си пуснете някой от нашите любими филми за пътуване:

Тимбукту (Timbuktu)

Първият филм от Мавритания, получил номинация за Оскар, ще ви пренесе в безоблачния свят на семейство, което гледа стада сред дюните недалеч от древния малийски град Тимбукту. Всичко се променя, когато при тях идват джихадистите, които вече са забранили музиката, пушенето и всички други земни забавления. Филмът е изключително въздействащ визуално, а изпълненията на световно известната малийска певица Фатумата Диауара (която популяризира традиционните напеви от страната си чрез колаборации с Disclosure) ще вкарат саундтрака на филма в любимите ви плейлисти.

*

Карта за събота (A Map for Saturday)

Когато пътуваш дългосрочно по света, всеки ден се усеща като събота. Този филм е колекция от истории на соло пътешественици от четири континента, които обикалят по различни причини. Ако се доверите на коментарите в интернет на тези, които са гледали филма, има голяма опасност след това самите вие да искате да тръгнете на пътешествие без крайна дата.

*

Следи (Tracks)

Това е истинската история на жена, която решава да измине сама (по-точно в компанията на четири камили и вярното си куче) повече от 2700 км в Австралийската пустиня. Изключителното визуално майсторство на филма и мисълта, че това наистина се е случило, го правят идеален за моментите, в които имате нужда от вдъхновение, че всичко е възможно в този живот.

*

Седем години в Тибет (Seven Years in Tibet)

Главният герой е австрийски алпинист, който се сприятелява с Далай Лама по време на китайската окупация на Тибет. Лентата с младия Брад Пит в главната роля няма нужда от реклама, а по-скоро от напомняне да го изгледате пак или да попълните тази дупка в кино културата си.

*

Добре дошли на Юг (Benvenuti al Sud) и Добре дошли на Север (Benvenuti al Nord)

Ако сте били повече пъти в Италия или имате познати там, със сигурност сте чували за прословутото съперничество между Севера и Юга. И двете страни на Ботуша страдат от своите клишета, които са преекспонирани и прекрасно разработени в двата филма на режисьора Лука Миниеро. Освен пейзажи от Италия, филмите ще ви покажат и парченца от житейската философия на италианците, за да ги разберете малко по-добре.

Добре дошли на Юг

Добре дошли на Север

*

Моето приключение в дивото (Wild)

Още една биографична история за сама жена, отправила се на поход от няколко хиляди километра по дължината на Тихоокеанския хребет в САЩ. Базиран на автобиографичната книга на Черил Стрейд (преведена и на български), филмът с Рийз Уидърспун в главната роля е за всичко, което ни вбесява, кара да се чувстваме безпомощни, но в крайна сметка успява да ни излекува.

*

Още колко нататък? (Qué tan Lejos)

Есперанса и Тристеса трябва да стигнат до град Куенка в Еквадор, но автобусът им се разваля и те трябва да продължат на стоп. Хората, които срещат по пътя си, ще им помогнат да преосмислят смисъла на своето пътуване. Филмът може да се гледа безплатно в официалния му сайт тук (на испански със субтитри на английски).

*

Пътят (The Way)

Американец заминава за Испания, за да прибере тялото на сина си, починал, докато е вървял по Камино де Сантяго. Бащата решава да измине 800-километровия поклоннически маршрут в чест на сина си. С Мартин Шийн в главната роля и Емилио Естевес за режисьор (и в ролята на починалия син), филмът е едновременно затрогваща история за семейството и визуална разходка по легендарния Камино де Сантяго.

*

Дарджилийнг ООД (The Darjeeling Limited)

Пътуване из пустините и влаковете на Раджастан? Пуснете си “Дарджилийнг ООД” и си направете чаша чай. Комедията с Оуен Уилсън, Ейдриън Броуди и Джейсън Шуорцман разказва за трима братя американци, които след години на отчуждение се опитват да се сближат отново по време на пътуване в Индия. Но пътуването изобщо не върви по план.

*

Дивият живот (Das wilde Leben)

Макар в основата си да е биографичен, този филм е пътуване във времето и пространството чрез живота на германския секс символ Уши Обермайер. От живот в берлинската Комуна 1 през 60-те години до световна слава и пътешествие с кемпер из Индия, животът на Уши е скандален, но живян на пълни обороти. Във филма има доста голи сцени.

*

Ритни камбаната с финес (The Bucket List)

Ако имате нужда да се посмеете, припомнете си една от класиките по темата bucket lists (списъци с неща, които искаме да направим преди да ритнем камбаната). Джак Никълсън и Морган Фрийман са двама смъртно болни приятели, които са тръгнали на път, за да изпълнят всичките точки от списъците с цели за живота.

>
25 май 2023 г.

Тагове

филми

семеен туризъм

забавления за деца

идеи за уикенда

Забележителности наоколо

Избрани оферти