Начало / Статии / Статии - Италия

Дворецът Казерта – неаполитанският съперник на Версай

Автор

/

Казват, че когато неаполитанският крал Карлос III де Бурбон видял за първи път новопостроения си дворец Казерта, той бил толкова впечатлен от красотата му, че поискал да изтръгне сърцето си. Не след дълго обаче станал крал на Испания и така и не прекарал и един ден в него.

Дворецът Казерта - Италия
 

Карлос III решава да издигне двореца Казерта като символ на величието си, който да съперничи по красота и пищност на френския Версай. Първоначалната идея била дворецът да се намира в Неапол, но заради уязвимостта на града по море било избрано намиращото се недалеч селище Казерта. Имало е планове между Казерта и Неапол да бъде изграден широк 20-километров път, който да свързва двете селища, но това никога не е реализирано.

Строителството започва през 1752 г. и, макар да е обитаван от 1780 г., дворецът е напълно завършен едва през 1845 г. По времето на завършването си е най-голямата сграда в Европа по отношение на брой стаи – 1200. На основната фасада има 134 прозореца, а във вътрешността – 34 стълбища, параклис по модела на този във Версай и театър. Специално построен е акведукт, който да снабдява двореца с вода от извор на 38 км, в парка е изградена и фабрика за коприна.

Дворцовият комплекс включва паркове с дължина три километра и площ 120 хектара. От предната фасада на двореца започват две успоредни алеи, между които са разположени серия от фонтани – Маргарита, на делфините, на Еол, на Церера, на Диана и Актеон, на Венера и Адонис. Алеите свързват двете основни части на парка - Италианската градина и Английската градина. В Италианската градина се намира Големият рибарник, където се е отглеждала рибата, сервирана на кралската трапеза.

За проектирането на Английската градина е поканен британецът Джон Андрю Грейфер. Той подрежда растенията в градината в „естествен хаос” – така, че да наподобяват дивата природа - добавя поточета, малки езерца и „разрушения” – както повелява модата във връзка със започналите тогава разкопки на Помпей. През 1996 г. дворецът, заедно с парка, акведукта и комплекса „Сан Леучо”, е вписан като обект на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът в Казерта е използван като снимачна площадка за редица холивудски продукции. Във вътрешността му са заснети сцените в двореца на планетата Набу от Епизод I и II на „Междузвездни войни”, сцените във Ватикана от „Мисията невъзможна 3” , както и части от „Ангели и демони” по „Шифърът на Леонардо” (също в ролята на Ватикана).

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Неапол!

>
09 март 2011 г.

Тагове

дворци

музеи

паркове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти