Начало / Статии / Статии - Италия

Случайна класация

Автор

/

Казват, че няма случайни неща. Особено класации. За разнообразие, подбрахме на случаен принцип няколко интересни четива, идеални за предстоящите почивни дни.

Шибам - Манхатън на пустинята

Древният йеменски Път на благовонията минава през Уади Хадхрамаут, един затънтен, но поразителен оазис от плодородни поля и овощни градини, обграден от сухи, каменни пустинни плата. Той е най-големият уади (долина, оазис) на Арабския полуостров. Възможностите за пренощуване в Шибам са ограничени до малкия, прост и прелестен хотел „Шибам“. Повечето посетители се отправят за Саюн, най-големия град в долината, който заслужава да се види, с някои от най-красивите джамии и минарета в цял Йемен.

Хогманай - традиционно безумие на добрата шега в края на годината

Това е националният празник в цяла Шотландия, празнуван с особена жар в Единбург. Това е годишното кейли (ceilidh), Голямото събитие, когато текат забавления в къщи, пъбове и общински сгради. Известното шотландско ястие, което светът обича да мрази, хагис (саздърма от овчи дреболии с много подправки и варена в овче шкембе), играе основна роля в дългите вечерни похапвания, често придружавани с танци и сантиментални ридания на гайди.

Ямата Бъркли – басейн с токсични отпадъци

Ямата Бъркли е едно от малкото места в света, където ще трябва да платите, за да зърнете  гигантския басейн с токсични отпадъци.Ямата Бъркли се намира в Бют, Монтана. Размерите му са една миля дължина и половин миля широчина, а дълбочината му е около 550м. От ямата Бъркли е бил добиван метала мед.  На пръв поглед повърхността му прилича на кръв, това се получава от голямата наситеност на мед. Интересен факт, че дори в тази киселинна и токсична среда може да съществува форма на живот.

„Ча Ка Ла Вонг“ - една легенда върху улица на пържената риба

Повече от седем десетилетия верните клиенти на „Ча Ка Ла Вонг“ редовно идват за едно нещо: а именно ча ка, най-прочутото – и единствено – ястие на ресторанта. Ча ка е непринудено и развлекателно занимание. Разнебитени дървени стълби водят към невзрачен ресторант на втория етаж, пълен със също толкова разнебитени столове, където собствениците готвят късове от подправена риба гарупа върху глинен мангал с дървени въглища, запържвайки с нея един вид ситен лук и копър.

Ел Диа де лос Муертос - завръщането на мъртвите

Макар мнозина американци да гледат на смъртта със страх, гняв и трвога, мексиканците поддържат жива връзка между живите и мъртвите членове на фамилията, признавайки Денят на мъртвите като време за честване на живота, докато си припомнят тези, които са го напуснали. Специални храни (и понякога бутилка текила) се слагат за закуската и вечерята на напусналите ни любими хора. Гробищата са пълни с хора, които почистват, боядисват и украсяват гробниците и гробовете на своите предци.

Московското метро

Вероятно си мислите, че вечеря в Болшой театър, последвана от вечеря със знаменития чер хайвер и водка, ще оставят най-яркия спомен от Москва. Но дори не си и помисляйте да си тръгнете от този град, без да се гмурнете дълбоко в подземните тунели на най-евтиното метро, на което вероятно някога сте се возили. Всяка станция бива обявявана – което може би няма да ви помогне кой знае колко. Докато часовете пик не са препоръчителни за страдащи от клаустрофобия, в другите можете да стигнете до някои прозрения.

Есала Перахера - почитайки зъба на Буда

Културната твърдина Канди в тучната хълмиста провинция на Шри Ланка си заслужава много посещението по всяко време на годината, но туристите, които идват по време на Есала Перахера, ще преживеят един от най-големите спектакли в Азия. От векове тази пищна процесия е почитала свещения зъб на Буда, контрабандиран в Шри Ланка през 301 г. и в крайна сметка положен и свято пазен в „Далада Малигава“ (Храмът на зъба), едно от най-тачените будистки места за поклонение.

Павираният път на великаните - природен шедьовър

„Когато светът е бил моделиран и оформен от безформения хаос – пише Уилям Такъри, – това място трябва да е останало настрана – останка от хаоса“. Пейзажът на Северна Ирландия има главна роля за привлекателността й, а малко атракции са толкова забележителни, колкото огромният, странен и удивителен Павиран път на великаните. В близост е Бушмилс с най-старата дестилерия в света, където можете да се насладите на кехлибарения еликсир - уискито "Кингс".

>
20 февруари 2015 г.

Тагове

градове

заливи

каньони

Класации

кулинарни изкушения

любопитно

пустини

страховити места

феномени

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти