Начало / Статии / Статии - Италия

Най-доброто от Соренто в Италия

Автор

/

Неясните очертания на връх Везувий преобладават в гледката от терасите на грандхотел „Екселсиор Витория“. С мозаечни подове, мраморни стълбища, палми джуджета, ръчно рисувани херувимчета и изтънчени ар нуво стенописи, украсяващи приповдигнатите хотелски интериори, гостите се чувстват също толкова потопени в лукс тук, колкото древните римляни, които някога са се забавлявали в древния Сорент. (Смята се, че под хотела са открити останки от вилата на Цезар Август.)

Духът на „Бел епок“ на отминал лукс е жив в този най-величествен от хотелите от ХІХ в. в Соренто. Двайсет декара ухайни лимонови градини и персонал с бели ръкавици са убежище от врявата на екскурзиантите за деня, които слизат от круизните кораби и от автобусите по техния път към Помпей. Неговата старовремска, отлежала драматичност ни припомня британските пътешественици, за които хотелът е бил изграден навръх драматичната 45-метрова скала, когато Соренто е бил още малък, изискан курорт, обичан заради меките земи.

Ако Лучано Павароти никога не е пропускал да вложи сърце и душа в своята интерпретация на Завръщане в Соренто,
то е защото той често отсяда тук. Наемете апартамента „Карузо“, за да получите същото вдъхновение; най-великият оперен тенор Енрико Карузо е бил на почивка тук през 1921 г., точно преди смъртта си.

В една взискателна към храната страна, където предпазливи критици изказват големи похвали само с голяма неохота, „Дон Алфонсо 1890“ отдавна трупа признание като възможно най-хубавият ресторант в Южна Италия. Неговото местоположение усилва преживяването, великолепно балансирано между земята и искрящите дълбоки заливи на Неапол и Салерно. Верните клиент изобщо не се замислят дали да карат от Неапол или Бари дотук само за един обяд.

Алфонсо Якарино и неговата съпруга, Ливия, които се познават още от деца, са фанатични в своята страст към качествени местни продукти и тревни подправки. Голяма част от сезонното меню е подбрано и произведено в тяхната близка 40-декарова ферма с изглед към Капри, а техният зехтин е класиран като един от най-добрите в света.

Но кухнята в „Дон Алфонсо“ е далеч от простото селско готвене: средиземноморско по дух, то изненадва с необичайни и изтънчени, смътно азиатски влияния, сервирани сред хладина и изискана атмосфера. Забележителната изба на хотела – триетажно подземие, издълбано във вулканичната скала от римско време – съдържа повече от 30 000 бутилки вино.

Къде: Грандхотел „Екселсиор Витория", Соренто, на 50 км югоизточно от Неапол върху полуостров Амалфи. „Дон Алфонсо 1890“, 8 км над Соренто, Италия.
Най-добро време: април и октомври.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Италия!

>
27 септември 2023 г.

Тагове

гастрономия

ресторанти

романтични места

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти