Начало / Статии / Статии - Италия

8 причини да посетите Неапол (отново)

Автор

/

Кажете дори на най-големите фенове на Италия да посетят Неапол и реакциите им ще варират - от шок до ужас. За много, самото му име извиква в съзнанието картини на купища боклуци и на Мафията, която диша във врата на целия град.

И да: Неапол е прашен. Неапол е хаотичен. Неапол е луд град. Неапол е също и един от най-очарователните градове в Италия.

Представяме ви 8 причини да не пропуснете Неапол, когато пътешествате из Южна Италия:

1. Най-добрата пица, която някога ще опитате

Попитайте който и да е италианец откъде идва най-хубавата пица в Италия и отговорът несъмнено ще бъде един и същ: "Наполи". Това е родното място на пицата и от 19-и век насам неаполитанците са превърнали приготвянето й в изкуство. Едни от най-добрите пицарии в Неапол се намират на улица Via dei Tribunali, която е нещо като Светия граал за пицолюбителите.

Нашият съвет: Подминете доскоро най-любимата ни пицария Da Michele, която след "участието" във филма "Яж, моли се и обичай", стана доста туристическо място, и се насочете към не толкова популярните I Decumani (Via dei Tribunali 58-61) или Di Matteo (Via Tribunali 94). В тези две пицарии ще опитате престъпно добри пици. Но не ни се доверявайте така на сляпо: Опитайте ги всичките и ни споделете кое е вашето любимо място за пици в Неапол.

***

2. Всички онези съкровища от Помпей? Те са в Националния Археологически музей... в Неапол

Много малка част от фреските, скулптурите и мозайките от Помпей, Херкулан и останалите места, унищожени от изригването на вулкана Везувий през 79 г. са останали по местата си. Преместени са в Неапол. Археологическият музей в града е един от най-добрите в Италия, ако не и в света, натъпкан до горе с антични съкровища: колекцията статуи Фарнезе, статуята на Артемида от Ефес и редица уникални фрески. Ако имате късмет, Тайната галерия (Gabinetto Segreto) с еротични артефакти от недотам уважаваните учреждения на Помпей и Херкулан, може да се окаже отворена.

Съвет: Ако Тайната галерия на пръв поглед ви изглежда затворена за посещения (сложена е верига на вратата и лампите в залата са изгасени), попитайте някой от служителите в музея дали наистина е така. Понякога за да демострират благоприличие, предотвратявайки влизането на деца или на хора със слаби сърца, служителите прилагат тази странна тактика. Идеята е, че ако попитате за Тайната галерия, то вие със сигурност знаете какво ви очаква там и не влизате случайно.

***

3. Подземният Неапол

Неапол е построен върху туф, мек вулканичен камък. През последните 2500 години местните жители са се възползвали от този факт, като издълбали помещения и улици под града. Днес в подземния свят на Неапол могат да се видят от древногръцки акведукти до езически погребални камери, християнски катакомби и скривалища от Втората световна война. Предлагат се организирани турове в подземията - за подробности попитайте в туристическия информационен център.

***

4. Не един замък, а цели три (по-известни като четири)

Кастел Нуово, построен през 1279 г. от Карл I Анжуйски; Кастел дел Ово, замък с античен произход и носещ свежото име "Замъкът Яйце"; Кастел Сант Елмо - крепост, която се издига над града и датира от 1275 г. В Неапол се намира още Кастел Капуано, замък от 12-и век, разположен в източния края на улица Via dei Tribunali. Той обаче бил реставриран до неузнаваемост и днес малко трудно откриваме неговото лице от 12-и век изпод новата му фасада.

***

5. Караваджо, Микеланджело и Рафаел!

Дори и много да не се интересувате от изкуство, задължително се отбийте в Каподимонте, дори и за кратко. Тази галерия притежава повече съкровища на изобразителното изкуство от която и да е колекция в Италия (като изключим само галерия Уфици във Флоренция).

Получавате и бонус: не трябва да се провирате пет часа измежду тълпа арт любители, за да застанете пред картините. Каподимонте може да се похвали с произведения на Караваджо, Рафаел, Микеланджело, Ботичели, Тициан, Белини, Ел Греко и дори на Анди Уорхол - картина на тема изригването на Везувий.

***

6. Лежерното оживление на Неапол

Малко градове са толкова лежерни като Неапол. Магазините и туристическите обекти рядко отварят преди 10 часа сутринта, като всичко затваря отново около 12-13 ч. за дълга обедно-следобедна почивка до 15-16 ч.

Вечерта градът оживява, особено улиците около университета и Спаканаполи (буквално означава "който разделя Неапол" - това е улицата, която разделя историческия център на Неапол на две). Горещите точки на оживлението са Пиаца Данте, района около Кастел дел Ово и крайбрежния квартал Киая, най-вече зоната между Пиаца Амадео и Пиаца дей Мартири.

***

7. Барокови и странни скулптури

Изкуството в Неапол далеч не се ограничава до галерия Каподимонте или археологическия музей. Едни от най-забележителните скулптури се намират в музея на параклиса Сансеверо (Capella Sansevero). Скулптурите там са от 18-и век, от къснобароковия период. Най-известна е статуята "Забуленият Христос" на Джузепе Санмартино.

Не пропускайте да хвърлите поглед и на един друг вид статуи, които се намират в подземията на параклиса. Там ще видите "анатомични модели", които са истински хора от 18-и век, чиито скелети, артерии и вени са запазени почти непокътнати до днес. Е, има и друга, далеч по-скучна теория, че вените са направени от пчелен восък, тел и коприна. Изглежда, че съвременната изложба "Човешкото тяло" си има и версия от 18-и век, която можете да разгледате в Неапол.

***

8. Сладкиши, сладкиши, сладкиши

Пицата далеч не е единствената храна, която неаполитанците приготвят добре. Техните "фрити" (пържени хапки от каквото се сетите: скариди, паста, ориз, картофи и др.), морската храна и пастата са нечовешки вкусни. Но има нещо, което за нищо на света не трябва да подминавате, и това са неаполитанските пекарни.

Между 12-и и 19-и век Неапол е бил под контрола на французи, испанци, австрийци, Бурбони и това смесено наследство се е отразило по най-добрия начин на местните сладкиши. Все пак и Франция, и Испания, и Австрия са със сериозни традиции в сладкарството. Добавете към тяхното влияние и италианския талант в кулинарията.

Резултатът е обилно слюноотделяне, водещо често до спонтанно закупуване на самолетен билет до Неапол за идния уикенд. От местните сладкиши непременно опитайте баба, сфолиатела, струфоли, дзепола.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Неапол!

>
22 август 2022 г.

Тагове

галерии

замъци

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти