Начало / Статии / Статии - Италия

Руколино - как да си направим италиански ликьор от рукола?

Автор

/

Рецепта за домашен ликьор от рукола (специалитет от остров Иския) - как да пренесете един специален вкус от Италия в дома си, когато няма как да пренесете цялата Италия

Човек може да се почувства в Италия дори само чрез аромати и вкусове - чаша италианско еспресо, ароматно песто дженовезе или чаша италианско вино (знаехте ли, че има видове, които се пият само на сянка?).

Някои от тези вкусове са толкова специфични, че ги има само в определен град или регион - като шоколада от Модика (Сицилия) или тръпчивия ликьор мирто (Сардиния). Но ако искате нещо наистина уникално - или ако сте имали щастието да стъпите на остров Иския и сте пробвали тъкмо този специален ликьор - направете си руколино - ликьор от рукола.

За остров Иския в пет реда

Преди да преминем към руколиното, две думи за Иския. Този остров недалеч от Неапол и нескромно засенчван от близкия остров Капри, спадаше към скритите места в Италия допреди 20 години, но от началото на века бързо набра скорост и през 2016 г. дори беше обявен за най-красивия остров в Европа от списание Travel + Leisure.

Кратка история на руколино и Иския

Руколата, от която се прави любимият на жителите на Иския ликьор руколино, се среща като диворастящо растение на острова. Самият ликьор е продукт на селския беден живот от миналото, когато от всяко ядливо диво и културно растение се е правело нещо за ядене или пиене. И до днес всяко семейство има своя тайна рецепта за руколино, така че ако сте имали щастието да ви черпят домашно руколино, дано сте поискали рецептата.

Как се прави и как се пие руколино - ликьор от рукола

Съвсем предвидимо, руколино е сладко-горчив ликьор. Ползва се предимно за диджестив в малки дози след ядене (сервира се изстудено до температура 10-12 градуса), но може да си сипвате от него в кафето, както и да го ползвате в сладкиши и коктейли. Ако по принцип харесвате горчиви питиета, има опасност да се пристрастите.

Нужни продукти:

60 грама рукола - свежи листа

500 мл силен алкохол (най-добре водка, за да няма допълнителни аромати)

500 мл вода

30 грама настъргана кора от лимон

30 грама настъргана кора от портокал

3 броя карамфил

1 пръчка канела

1 шушулка ванилия

400 г захар

Начин на приготвяне:

Листата от рукола се измиват много добре и се подсушават. Към тях в стъклен буркан се добавят подправките (счукани или натрошени) и кората от цитрусите. Заливат се с алкохола и се оставя на тъмно за една седмица. След това сместа се прецежда през двойна марля или тензух. В тенджера се смесват захарта и водата и се слагат на огъня, като се бърка непрекъснато. Захарният сироп се сваля от котлона, когато захарта е напълно разтворена и преди да започне да ври.

След като изстине, сиропът се смесва с алкохолната смес, разбърква се и се налива в стъклени бутилки. Оставя се да преседи още поне седмица, преди да си сипете първата чашка. Не забравяйте да охладите добре. Наздраве!

*

Виж още:

Екскурзия - Флоренция

Екскурзия в Рим

Почивка в Римини

>
12 октомври 2020 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

летен туризъм

романтично

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

рецепти

сувенири

Забележителности наоколо

Избрани оферти