Начало / Статии / Статии - Гърция

3 дневна разходка из Халкидики

Автор

/

Златисти, пясъчни плажове, живописни заливи, традиционните селца, наред с модерни центрове за почивка и развлечение, малки острови и закътани заливчета, покрити с борови гори хълмове, сякаш вливащи се в морето докато погледа минава над останките от древни времена и цивилизации - това е тайната на една земя, наречена Халкидики. Земя, потънала в топлата ласка на Егейско море и огряна от Средиземноморското слънце, всеки път поразителна, разкриваща възможността да вкусиш истинската атмосфера на Гърция.


Районът на полуостров Халкидики е разположен в Северна Гърция и включва три ръкава - Касандра, Ситония и Атон. Последният, приютил Автономното Монашество на Свещената планина е считан за една от най - важните религиозни и археологически забележителности в света според Юнеско. От зората на Византийската империя тази ивица земя е считана за утробата на Ортодоксалната религия и в наши дни тя все още е населена с мистични отшелнически килии и вековни манастири, достижими само за някои поклонници, които могат да получат разрешение за достъп до Свещената планина, в съгласие с древния закон, наречен Аватон.

В тази статия ви предлагаме маршрут, подходящ за вашата почивка в Северна Гърция, той ще ви отведе до: Арнея, Паркът на Аристотел и Древният град Стагира, Хотел Игъл Палас, градчето Уранополи, и  Олимпиада

Арнея в цвят на охра

Построена в подножието на планина Холомондас, 68 км. от Солун и 37 км. от Полигирос, се намира старинна Арнея. По тесните и павирани улички със старите си господарски домове в цвят охра и люляк, къщите с подпорите и издадените балкони, свидетелстват за разцвета, който е преживяла Арнея.

Църквата "Св. Стефан" е от задължителните спирки по време на разходката из града. Храмът е изгорял преди известно време и при възстановяването му са били открити останки от по-стари църкви - от IV и X век, днес тези останки можете да видите вградени в основите на църквата. Етнографски музей на град Арнеа също представлява интерес за всеки, който иска да се запознае с етнографските съкровища на региона.

Ако попаднете в Арнея за празниците, насладете се на  „Меденката на Христос”, стар обичай на Бъдни вечер, който се възражда всяка година: с фенерчета в ръцете, през нощта, вярващите пеят коледни мелодии, заедно с Хора на Общината, по уличките, докато  групата на Филхармонията играе познати пиеси, като „Малкият барабанист”. Всички заедно слизат на павирания площад с големия чинар, където се реже огромният коледен хляб и се раздава заедно с орехи и местен мед на всички присъстващи, символ на радост и на празника по случай Рождество Христово.  Щастливецът на вечерта ще намери вътре в парчето си парата, монета, която трябва да държи като талисман, благословия от Христос. На трапезата на площада остава едно парче, с мед и орехи, за да подслади Христос, който ще се роди след няколко часа...

Всеки може да се наслади на селския туризъм, само на няколко километра от Арнея, в идиличната местност сред чинарите, която пресича река Хабрий.

В близост се намира винарната на "Клаудия Папаяни", където можете да дегустирате девет вида различни вина - бяло, червено, розе .

Паркът на Аристотел и Древният град Стагира

Паркът на Аристотел е посветен на естествените науки. Намира се на очарователно природно място в североизточната част на полуостров Халкидики. Там се издига паметник на Аристотел, както и много интересни явления от физиката - компас, слънчев часовник и стъклена лупа, ефектът на водовъртежа, вдлъбнато огледало.

В близост до паркът на Аристотел се намира Древногръцкият град Стагира. Разположен е на 700 м североизточно от Олимпиадата. Градът е основан през 655 г. пр. н. е. от йонийски заселници от остров Андрос. През 480 г. пр. н.  градът е завладят от Персийския цар Ксеркс I, впоследствие през 422 г. пр., атинският демагог Клеон обсажда града.

Смята се, че през 384 година в Стагира е роден Аристотел. Градът е завладян и разрушен от Филип II Македонски. В знак на благодарност към Аристотел затова, че става възпитател на неговия син Александър Велики, Филип възстановява града и заселва старите му обитатели, които по-рано е поробил. В това време са издигнати редица нови постройки, включително акведукт, две светилища на Деметра и множество домове.

Днес на това място може да се видят останки от крепостна стена, руини на някогашни сгради, акропол и пазар. Ако сте любители на пешеходния или вело - туризъм на ваше разположение има екопътека, която преминава покрай морето и ви дава възможност да се насладите на осамотените красиви заливи.

Уранополи - на границата между човешкото и божественото

Урануполи е един наистина забележителен град, който се намира на границата меджу човешкото и божественото. Градът свързва Света Гора с останалата част на Гърция, намира се на 120 км. от Солун. Входът към Света Гора е разрешен само за мъжете (след получаване на специално разрешение), но посетителите могат да направят морска обиколка и да наблюдават изключителната архитектура на манастирите от разстояние с просто око или с бинокъл. Два пъти на ден от  пристанището на Урануполи тръгват корабчета по този маршрут, разходката по море трае 4 часа.

В самия град си заслужава да посетите Кулата, която се намира до пристанището. Наоколо има множество магазинчета за сувенири и гръцки таверни. За препоръчване е да обядвате в ресторант Kritikos, където менюто е вдъхновено от местността - рибни деликатеси и неповторима винена листа.

Олимпиада - спокойствие и уют

Олимпиада е приказно малко градче, разположено в североизточен Халкидини на Егейско море. Градът има  около 700 жители. Съчетанието на гористи планини и сини води с прекрасни плажове създават неповторимо усещане за уют. Ако търсите спокойствие и сте решили да опознаете гръцката култура и начин на живот - това е най - подходящото място.

В хотел Liotopi, семейство Sarris-Karakosta ще ви накара да се почувствате като у дома си. Стаите са аранжирани с толкова любов; всеки един детайл говори за специалното отношение на семейството към своите гости. В близост се намира и тяхната гръцка таверна, където можете да опитате домашно приготвени гръцки ястия и морски деликатеси. Собственикът споделя: "Вие идвате като наши клиенти и си отивате като наши приятели!". 

Виж най-добрите оферти за Халкидики!

Виж още:

Почивка в Тасос

Почивка в Касандра

Почивка в Ситония

 

>
10 май 2010 г.

Тагове

идеи за уикенд

маршрути

Халкидики

Забележителности наоколо

Избрани оферти