Начало / Статии / Статии - Гърция

Манастирите на Метеора - каменна гора и нейните древни обитатели

Автор

/

Кацнало върху привидно недостъпните остри върхове на скали, 300 метра над долината Пенеус в Гърция, това, което е останало от някога процъфтяваща манастирска община, стои възможно най-далеч от земната суета. Остриетата, конусите и стръмните скали на този извънземен пейзаж са създадени от морето, което е заляло равнините тук преди 30 милиона години. Метеора означава буквално „във въздуха“ и има над 60 остри върха, изглеждащи като щъркелови гнезда върху комин.

Снимкi: Thinkstock/Gulliver

Най-ранната религиозна общност е основана тук през Х в., а към ХVІ в. има двайсет и пет манастира и скита. Четири оцеляват като по същество музейни експонати, докато само два други функционират като религиозни аванпостове, с шепа монаси в тях.

От тези, които могат да бъдат посетени, Мегалу Метеору е най-големият и най-високият, извисяващ се над района, откакто е построен от масивен камък върху най-високия връх (408 м) през ХІV в.

Всички манастири, отворени за публика, заслужават да бъдат посетени заради религиозните произведения на изкуството, събрани тук през вековете, както и заради гледките и шанса да наблюдавате живота на отшелници и аскети и някои от най-странните и неземни места на планетата.

До 20-те години на ХХ в. единственият начин да се стигне до тях е бил с прибирани подвижни стълби или мрежи. Оттогава са били изсечени стъпала в скалите, водещи към манастирите.

Любителите на приключения са открили каменната гора на Метеора, а скалните катерачи могат обикновено да бъдат забелязани в далечината, изглеждащи като мухи, докато се катерят сантиметър по сантиметър по вертикалните колони.

Къде: Каламбака - на 177 км югозападно от Солун.

Виж актуалните оферти за пътуване до Метеора!

>
28 април 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

манастири

семеен туризъм

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти