Начало / Статии / Статии - Гърция

Забележителности в Солун

Автор

/

Бялата кула - Солун

Бялата кула в Солун

Левкос Пиргос или Бялата кула в Солун - това е една от основните забележителности на града и негов символ. Намира се на морската стена на Солун на крайбрежния булевард "Ники".  Построена  от султан Сюлейман Велики  през 1535-36 г. - тя свързвала източната с морската стена на града.

Кулата е цилиндрична с височина 33.90 метра и диаметър 22.70 м. Има приземен  етаж и шест етажа, свързани с вита стълба. Тъй като кулата  е използвана от турците за затвор, където са убити множество революционери и противници на османската власт, тя е била наричана Кървавата кула до края на 19-ти век. Тогава кулата е боядисана в бяло и оттогава я наричат Бялата кула. Там днес се намира Византийския музей. Постройката е под управлението на Гръцкото министерство на културата и Агенцията за византийските старини.

Археологическия музей в Солун

История на музея накратко:

Работата по изграждането на Археологическия музей на Солун започва през февруари 1961 г. по проект на архитект Патроклос Карантинос. Сградата е тържествено открита на 27 октомври 1962 г., по време на тържествата по случай петдесетата годишнина от освобождението на Солун. През 1971 г. приключва строежът на всички зали. 

Какво ще видите в музея:

Колекциите в музея включват скулптури, миниатюри от древни и класически периоди, както и открити находки от гробниците на Дервент, които за първи път са представени на церемонията по откриването на музея.

Само след няколко години удивителните открития на съкровищата от Вергина, както и други ценни открития от 70-те години, правят неизбежно разширяването на музея. Новото крило е открито с изложбата "Александър Велики", а в експозицията "Съкровищата на Древна Македония" са изложени находките от кралските гробници от Вергина. Същата година  при разкопки с гробището в Текелиево са открити богати находки от злато, които за показани на обществеността  през 1982 г. През 1985 година е направена експозицията  "Древен Солун" , а през 1989 г. в приземния етаж на новото крило са изложени експонати от древни и класически периоди.

Църквата Свети Димитър в Солун

Най-голямата православна църква в Солун е базиликата "Свети Димитър". Светецът е покровител на града, а в църквата се намират мощите на светията. 

Свети Димитър

Свети Димитър е роден в Солун през 3-ти век. Баща му бил градоначалник на града и тайно вярвал в Христос. Когато родителите на младежа починали, император Максимилиан го назначил на висок военен пост със задачата да преследва християните. Възпитаният в християнската вяра Димитър нямал такива намерения и веднага започнал да прославя Исус Христос. Започнал да насърчава и разпространението на Христовата вяра. Като разбрал това, император Максимилиан поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но той отказал. Тогава бил хвърлен в тъмница, а по-късно прободен с копие през 306 година. За дата на смъртта на Димитър се сочи 26 октомври.

Преди смъртта си свети Димитър предал богатствата си на слугата си Луп, който взел напоената с кръв риза и натопил в нея пръстена му. С тяхна помощ Луп извършил много чудеса и излекувал много хора.

Църквата

Когато император Константин преустановява гоненията срещу християните, на мястото където е убит Димитър, е построена малка църква, а по-късно  през 413 година благодарен за изцелението си мирянин решил да издигне на мястото на малката църква по-голям храм. Мощите на светеца били положени в сребърен ковчег и запазени в малката църква, а там според преданието течало благовонно миро. Ето защо църквата нарекла Димитър Свети Димитър Мироточиви. И до днес мощите на свети Димитър се съхраняват в базиликата, кръстена на неговото име, където в деня на неговата смърт в Солун се стичат поклонници от цял свят и особено от Балканите.

Ротондата Свети Георги в Солун

Една от забележителностите, която туристите, посетили Солун не трябва да пропускат, е ротондата "Свети Георги". Тя представлява православна църква с цилиндрична форма, построена през 3-и век.

История на ротондата

Ротондата се счита за най-старата църква в града. Първоначално е била замислена като мавзолей на император Галерий (който е погребан вътре), но през 4-ти век император Константин я преобразува в християнска църква. Ротондата е с диаметър 24,5 метра. Интериорът е бил украсен с мозайки, от които малка част са запазени и до днес.

През 1590 година църквата е била преобразувана в джамия, на която е било издигнато минаре. Джамията е използвана до 1912 г., след което първоначалното предназначение на православната църква е било възстановено. Минарето обаче е оставено. През 1978 година ротондата е била разрушена от земетресение, но скоро след това е възстановена.

Ротондата "Свети Георги" е най-старият религиозен паметник в Гърция. През 1988 г. тя е вписана в списъка на ЮНЕСКO. 

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

>
11 декември 2009 г.

Тагове

кули

Забележителности наоколо

Избрани оферти