Начало / Статии / Статии - Гърция

Какво да видим на полуостров Халкидики?

Автор

/

Халкидики се намира в северна Гърция, дели се на три полуострова - Касандра, Ситония и Атон (Света Гора). Две внушителни планини на Халкидики са Холомондас и Стратоникос. Земите в региона са богати на полезни изкопаеми и минерални извори. С международна известност е и прочутата Петралонска пещера, която си заслужава да бъде посетена заради интересните палеонтологични находки. На много места в областта съществуват редица археологични дестинации със значими находки и експозиции. Между тях изпъкват древния Акантос, Менди, Олинтос, древните Стагира и Торони.

Халкидики

Плажовете на Халкидики 

Плажовете на Халкидики приковават погледа със синьозелените си води, с финия си пясък, с богатата растителност и чистите си морски води, като много от тях всяка година биват удостоени със Син флаг. 

Регионът задоволява и най-взискателния посетител със селища в битов стил, но и космополитни курортни центрове с безспирен нощен живот. Престоят навсякъде е удобен и приятен. Неизброими са възможностите за любителите на водните спортове, но и за онези които обичат планинския туризъм, ходенето пеша и колоезденето.

Акантос - Йерисо

Най-важният древен град-пристанище на североизточен Халкидики, колония на Андрийците. Основан в средата на VII в. пр. Хр. на мястото на праисторическо селище. Градът се простира върху крайбрежно възвишение на около 600 м., северо-източно от днешния град Йерисо. На територията му са запазени останки от стените, във вътрешността им се намира една впечатляваща част от акропола, както и разпръснати архитектурни части и постройки от класическата, но основно от елинистичната епоха.

Агиос Мамас

Става въпрос за могила, която се населява от края на неоеленистичната епоха до края на Желязната епоха. Това е една от най-значимите праисторически местности на Халкидики. В западната част на възвишението е открито гробище от ранната медна епоха.

Олинтос

Олинтос в продължение на един век е бил най-важният град на Халкидики. Построяването му се губи в митичните години. От археологически находки става ясно, че на мястото е съществувало праисторически селище, чието продължение се явява градът от класическата епоха.

Древният Олинтос се намира върху възвишенията на изток от селото. Мястото е оградено, а входът се намира в северо-западната основа на хълма, където е и сградата на пазача. Местните жители го наричат "Пиргос" (кулата) (име използвано и до днес), заради една византийска кула, която е пазела метоха на манастира Кастамонити на Света Гора. От тази кула днес са запазени само основите в северния край на града.

Потидеа

Потидеа е основан около 600-та година пр. Хр. от заселници от Коринт. През Персийските войни изиграва важна роля, а оттеглянето му през 432-31 година пр. Хр. от Първото атинско съюзничество е един от поводите за Пелопонеската война. От редицата разкопки проведени от VXI-та Инспекция по праисторически и класически находки, са намерени древни пластове с ценни керамични съдове и останки от постройки, както и гробници на атиняни, на които им е била дадена земя в региона. От елинистическата и римска Касандрия са запазени части от укреплението, жилищни части и гробищата, също там е направено и значимото скорошно откритие на еднокамерна македонска гробница.

Неа Рода

Древното светилище се е използвало от късната архаична до елинистичната епоха и историята му се свързва с тази на два древни града от региона Сани, Колония на Андрийците и Уранополградът основан на Алексархос, братът на македонския цар Касандър през 315 г. пр. Хр. През 1990 г. по време на проучвателни разрези са открити части от древен дом и от древногръцки храм. През 1992-93 г. е разкрит домът, а разкопките на храма започват същата година и продължават и през 1994 г. През 1995 започват разкопките на комплекс от елинистически сгради северно от храма.

Торони

Торони, на северозападния край на полуостров Ситония на Халкидики, е основан от халкидите от Евия през VIII- VII в. пр. Хр. През 480 г. пр. Хр. градът помага на персите при похода на Ксеркс срещу Елада, а няколко години по-късно е част от Първото атинско съдружие. Пристанището на Торони се разполага източно от Ликито, малкият нос, който се издига 13 метра над морското равнище, северно от древния град.

Древна Стагира

Древна Стагира се намира на около 500 м. северо-източно от днешното селище Олимпиада, върху едно малко китно планинско полуостровче, което се нарича Лиотопи. Местонахождението на града, известен на всички като родното място на Аристотел, се определя с точност както от описанията на древните автори, така и от проучванията на съвременните изследователи.

Пещерата Петралона

До селото Петралона на разстояние 800 м. и височина 250 м. в полите на планината Кацика се намира едноименната пещера. Открита през 1959 г. от жители на селото, отправили се в търсене на вода. Наречена е "Червени камъни" от terra rosa (червена земя), която оцветява сталактитите и сталагмитите й. В пещерата през 1960 г. е намерен череп на 25-35 годишен мъж, доста възрастен за времената, в които е живял, тъй като средната възраст за епохата му е била 18-20 години. Черепът е бил покрит със сталагмит, а мястото на което е открит, наречено "Мавзолей" е най-сухото и най-топлото е цялата пещера.

В пещерата може да бъде видях и "златният дъжд", това са много тънки сталактити, наподобяващи дъждовните капки.

Менди - Палини

Древният Менди се споменава от Тукидид като колония на Еретрия, основана на Палини - най-западният полуостров на Халкидики. Годината на създаването му не е известна, но присъствието на еретрияните и халкидонците в северната част на Елада датира в рамките на второто заселване, през VIII в. пр. Хр. Градът дължи името си на ароматното растение минти, вид мента, която и до днес расте в региона.

Холомондас

Гъста, с богата фауна, надарена с прекрасни местности и кътчета с магическа красота, планината Холомондас е значима притегателна дестинация за запалените любители на планинския и селския туризъм. Потънала в борове и ели, кестени и вековни дъбове планината е кръстосвана от много ручеи и потоци, и е богата на хладни извори. Заснежена през зимата и със сладка прохлада през лятото, с кристално чистия си въздух, планината Холомондас, простираща се в общините Арнея и Полигирос, притежава изключително разнообразие от животински видове.

Обхождайки склоновете, човек изпитва неповторимо преживяване сред природата. Специално обособените пътеки очакват туристите за една разходка сред прекрасна природна местност. За любителите на лова Холомондас изобилства от примамлив дивеч. За онези, които до днес си мислеха, че Халкидики е ивестен само с плажовете си, Холомондас е истинско откритие. Еко-пътеките в естествената природа на планината са идеалният избор за всеки посетител, в която и част от Халкидики да се намира.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

 

>
18 август 2021 г.

Тагове

антични градове

древни градове

древногръцки градове

Халкидики

Забележителности наоколо

Избрани оферти