Начало / Статии / Статии - Великобритания

Катедралата в Солсбъри - шедьовър на средновековната технология

Автор

/


Картините на Търнър и Констабъл отдавна са запознали света с катедралата в Солсбъри и нейния забележителен 121-метров шпил.

Катедралата в Солсбъри, Уилтшър, Англия

Строителството на катедралата започва през 1220 г. и завършва за рекордните 38 години (шпилът, най-високият известен тогава строеж в света – и все още най-високият в Англия, – е добавен към края на ХІІІ в.). При толкова много катедрали, чието изграждане е отнело векове, това си е забележително инженерно постижение, не по-различно от най-дръзките проекти за небостъргачи през ХХ в. в Манхатън.

В резултат на нейното бързо завършване катедралата в Солсбъри е най-стилистично единната от всички големи европейски катедрали и върхово постижение на т. нар. ранен английски или изострен готически стил. Сър Кристофър Рен измерва един тревожен 75-сантиметров наклон на шпила през 1668 г., но никакво изместване след това не е установено.

Тези, които се доверяват на архитектурата отпреди 700 години, могат да се изкачат по стълбите на шпила, за да видят малкия град Солсбъри и долината Солсбъри в посока Стоунхендж, другата значима и далеч по-древна историческа
забележителност в Уилтшър.

Привлекателният и все още жизнен пазарен град Солсбъри е създаден от катедралата, а не обратно, както често е ставало. Приютяваща поклонници и пътници от най-ранните си дни, странноприемницата „Роуз енд Краун“ („Роза и корона“) от ХІІІ в., с нейните ръчно одялани греди и все още непокътната дружелюбна атмосфера, е приканващо място за прекарване на нощта.

Това е прелестна стара странноприемница, чиято морава се простира към река Ейвън, където отпочиналите си гости могат да си клатят краката и да броят лебедите, които се плъзгат по водите край тях. Гледката е сякаш оживяла от платната на Търнър, с извисяващия се шпил на катедралата в пълен ръст.

Къде: 145 км югозападно от Лондон, Уилтшър, Англия
Най-добро време: катедралният училищен хор често пее вечер

Виж актуалните оферти за пътуване в Лондон!

Виж още:

Екскурзия в Дъблин

Екскурзия в Единбург

Екскурзия в Амстердам

>
31 януари 2012 г.

Тагове

катедрали

любопитно

социален туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти