Начало / Статии / Статии - Белгия

Атомиум – Брюксел от птичи поглед

Автор

/

Запитвали ли сте се какво щеше да е, ако атомите, за които сме учили в час по химия, са 165 милиарда пъти по-големи отколкото са? А представяте ли си да се разхождате по валентните връзки в молекулите или дори да обядвате върху някой електрон или протон?

Е, природата не ни е дарила с толкова големи атоми, но за сметка на това Атомиумът в Брюксел може да задоволи вашия интерес в тази посока. Един от символите на Брюксел, а и на Европа - Атомиумът е построен през 1958 г. за световното изложение Експо'58.

Да, тогава за разлика от сега, вместо шатри с безполезни реклами на изложенията и панаирите са се правили подобни мащабни съоръжения.

Изненадващо е колко много общо има Атомиумът с Айфеловата кула. Подобно на нея той е трябвало да бъде разрушен няколко месеца след края на изложението... но пак подобно на нея това не е случило и кубът със сферите е останал и до днес.

Първоначалната идея е била на това място да се издигне структура на Айфеловата кула, но обърната с главата надолу. За щастие, Андре Уотъркейн наклонил везните в посока на това да се построи символ на епохата, а именно - част от кристална решетка на железен кристал.

Така се е родила структура, представляваща 165 милиарда пъти увеличение на кристалната решетка на желязото заедно с валентните връзки между атомите. Конструкцията (тъй като трудно може да я наречем сграда) представлява 9 метални топки, свързани помежду си с тръби.

В сферите можете да се порадвате на различни експозиции, а на най-високата сфера се разкрива уникална гледка към столицата на Европа.

Ако пък ви става лошо от високо, можете просто да посетите кафе-ресторанта на 102 метра височина и да се фокусирате над питието си, вместо над височината.

Ако искате да се почувствате като в космически кораб, бъдете сигурни - там е мястото. Тръбните връзки, свързващи сферите, представляват уникални тунели с ескалатори, някои от които сами по себе си са произведение на изкуството и чрез светлина и декорации могат да ви пренесат в космическото ни бъдеще. Или поне да се почувствате за кратко като герой от Стар Трек.

Накрая, но не на последно място - това е едно от малкото места в Брюксел, което предлага на своите посетители безплатен Wi-Fi интернет.

Днес атомиумът е един от символите на града и е една от най-посещаваните атракции в Брюксел. Използвайте метрото до станция Heysel. 

Адрес: Square del'Atomium

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на Атомиума: www.atomium.be

Вижте списък с всички забележителности в Брюксел.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Брюксел.

>
13 май 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

културни центрове

музеи

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти