Начало / Статии / Статии - Белгия

Килим от цветя в Брюксел - картина от 600 000 хиляди живи цветя

Автор

/

Знаете колко е приятно усещането да стъпите боси на трева. Сега си представете не само трева, ами и цветя. Стотици хиляди цветя, подредени едно до друго и образуващи цветен и уханен килим. Ако по случайност или умишлено сте били в Брюксел през август, знаете за какво иде реч. Ако не сте запознати, бързо добавете към фестивалите, които да посетите,  още един – Килим от цветя (Flower Carpet).

Фестивалът се провежда през всяка четна година, август месец, на централния площад в Брюксел. Същинската му част представлява изграждането на килим от цветя. Земята се покрива с тънка мрежа, на която е отпечатана картината и подредбата на всяко цвете. Във всяка дупчица и на точно определено място се засаждат цветята. В деня на откриването над 100 доброволци се заемат със задачата и за около 4 часа килимът е готов.

На всяко издание темата е вдъхновена от културата на някоя държава и нейните традиции. Е, няма да ви разрешат да се разхождате по килима, но ще можете да се насладите на музика, интересни събития и изложби.

Фестивалът през 2018 г.

През 2018 г. темата и вдъхновението за мотивите в килима идват от Мексико. И по-точно от щата Гуанахуато (Guanajuato). Там всяка година се провежда фестивал La Octava Noche, по време на който местните застилат улиците с килим от боядисани стърготини. Районът се отличава с богатата култура и безценни занаяти на многото народи, които живеят там. За 21-вото издание на фестивала именно те ще са вдъхновение за дизайна на килима. Над 600 000 хиляди цветя ще бъдат част от цветната картина.  

Малко подробности около програмата

- Откриването е на 16-и август, а от 8:00 до 12:00 на обяд ще се състои подготовката на килима.

- Всеки желаещ може да се възползва от балконите на кметството и да се наслади на цветната красота от високо.

- За ненаситните от вас, на които само един килим не им стига, по време на фестивала има и друга изложба. Отново чрез килими от цветя този път ще бъдат представени някои от световните атракции, включени в списъка на ЮНЕСКО. А самият площад празнува своята годишнина - 20 години в списъка на ЮНЕСКО.

*

Ако сте от хората, които не обичат голяма шумотевица и фанфари, които съпътстват всеки фестивал, то непременно посетете Килим от цветя. Въпреки мащабите и многобройните посещения цветното събитие носи спокойствие и е наслада за очите.

Всички снимки: © www.flowercarpet.brussels

Виж всички оферти за пътуване до Брюксел

>
04 юли 2018 г.

Тагове

културен туризъм

фестивали

цветя

Забележителности наоколо

Избрани оферти