Начало / Статии / Статии - Белгия

Топ 10 най-красиви площади в света

Автор

/

Когато пътуваме на непознато място, една от първите забележителности, които посещаваме, са сърцата на градовете или по-точно площадите им, които изразяват най-добре специфичния градски дух.

Ето защо спретнахме една класация на 10 от най-красивите площади в света, които пътуващите хора трябва задължително да видят.

Класацията е направена на база впечатленията на посетителите на френското издание Линтернот. Дали ще откриете любимите си площади в нея?

1. Гран Плас, Брюксел, Белгия

Първенецът, оглавяващ класацията, е брюкселският Голям площад, който е съвкупност от най-доброто, което може да предложи фламандската архитектура. На всеки две години Гран плас се превръща в цветна градина и е покрит с килим от цветя, изписващи най-различни мотиви.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

2. Червеният площад, Москва, Русия

Внушителният Червен площад в Москва заслужено е поставен на второ място в класацията, обединявайки някои от най-големите съкровища на руската архитектура, като катедралния храм Свети Василий Блажени и Кремъл. Площадът започва своето съществуване още през 15-и век като отбранително пространство пред Кремъл. По-късно площадът е изпълнявал търговски функции, а през Средновековието е бил място за публично обявяваване на важни политически решения, понякога и за екзекуции.

3. Джемаа ел Фна, Маракеш, Мароко

Големият площад Джемаа ел Фна в сърцето на Маракеш, в Мароко, заема трета позиция, защото това е мястото, където човек може да опита всички марокански кулинарни специалитети и да наблюдава местни зрелища, като например омайване на змии.

4. Площад на имамите, Исфахан, Иран

На четвърто място е огромният Площад на имамите в иранския град Исфахан. Той е един от най - големите площади в света и е прекрасен пример за иранската и ислямска архитектура. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. 

5. Свети Петър, Ватикана

Петата позиция е определена за площада Свети Петър пред едноименната базилика във Ватикана. Площадът е наистина внушителен. Това е и мястото, където папата произнася своето приветствено слово към католическите народи на различните празници.

6. Староместски площад, Прага, Чехия

Шестото място се присъжда на Староместкият площад в Прага. С неговите древни здания и великолепни църкви, площадът е едно от най-красивите исторически места в чешката столица и Европа. Плащадът датира от далечния XII век. 

7. Площад на борсата, Бордо, Франция

Седма позиция в класацията заема Площадът на борсата във френския град Бордо. Той е образец на френската архитектура от 18-и век. Разположен е на бреговете на река Гарона. На него се намират Борсата и Музеят на обичаите. В центърът на площада се намира и фонтанът на трите грации.

8. Площад на революцията, Хавана, Куба

Площадът на Революцията в Хавана, който е епицентър на всички важни чествания в Куба, е поставен на осма позиция. Много събития, провеждани там, в миналото са водени от самия Фидел Кастро и други политически фигури. Той е един от най-големите площади в света.

9. Площад Сокало, Мексико Сити, Мексико

Площадът Сокало в мексиканската столица, Мексико Сити, чието истинско име е Площадът на Конституцията, се намира на девета позиция в класацията. Разположен е в сърцето на историческия център на града. От много години този площад се използва за провеждането на множество събития като различни церемонии, фестивали или официални обръщения на държавния глава към народа.

10. Площади Тянанмън и Навона

Десетото място си поделят площадът Тянанмън, в Пекин, спечелил си печална известност с кървавото потушаване на протестите в китайската столица от 1989 г., и живописният площад Навона в Рим със своята поредица от три фонтана.

Виж актуалните оферти за пътуване до Брюксел!

>
25 август 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

площади

Забележителности наоколо

Избрани оферти