Начало / Статии / Статии - Белгия

Брюксел - кулинарни вълшебства

Автор

/

Миди и пържени картофи – една национална страст

Превъзходните белгийски местни пържени картофи (pommes frites) изобщо не са, както са известни на английски, French fries – печална грешка в названието, тъй като това известно навсякъде и любимо допълнително блюдо е белгийско по произход, а не френско. Макар да може да им се насладите по всяко време, покрити със здравословно малко количество майонеза и сервирани в картонени фунии, те са също идеалното допълнение към другия много известен белгийски специалитет, moules (миди), комбинация, толкова любима и повсеместна, колкото американският бургер с пържени картофи.

Широко известният ресторант „Леон Брюкселецът“ (Leon de Bruxelles, доскоро познат като „При Леон“, Chez Leon) е най-типичното място, където се свързват мидите и пържените картофи. Осигурявал своята слава над 100 години, през които бавно се е разраствал в редица от осем стари къщи и изглеждащ във всяко отношение като туристическо капанче, този почтен, старомоден ресторант е лабиринт от зали, пълни с лакоми за миди брюкселци. Неговите frites – два пъти пържени и леки като перце – са отдавна известни като най-добрите в града. Мидите със синкави черупки се приготвят по 14 начина, макар да има и други регионални специалитети в менюто, като змиорка в зелен сос (anguilles au vert), сготвена скиселец, кервел и магданоз.

Съблазнителни сладости

Ако ръчно произведените шоколади на „Мари“ са най-хубавите в една страна, която претендира, че произвежда най-добрия шоколад в света, прави ли това шоколадовите изделия на „Мари най-добрите възможни? Едно гризване и вие ще се присъедините към четвъртото поколение поклонници, сред които и кралският двор, които мислят така. С неговата декорация от синьо кадифе и мебели в стил Луи ХІV, този елегантен магазин изглежда като изтънчена бижутериен бутик, а с кралски разкошни бонбони, започващи от $35 за килограм, се чувстваме като да сме и със същия финансов статус. Всички тези артистични шоколадови скъпоценности се правят на място, включително прочутите белгийски пралини, седемдесет различни вида, пълни с всичко – от карамел до фин ликьор. Стига, за да превърне и най-недолюбващия шоколад човек в негов запален почитател.

Наблюдавайте целият процес на приготвяне на храната

Иронията на неофициалното име, избрано за този ресторант от най- висок ранг („Като у дома“) ви кара да се чудите как майстор-готвачът и собственик Пиер Винантс вечеря у дома си, защото вечерята в неговия много тачен ресторант (ако сте се сетили да направите резервация три месеца предварително) е изключително събитие. Преживяването е дори още по-изтънчено за тези, които успеят да се сдобият с резервация за масата на съдържателя в кухнята (откъдето може да се наблюдава целия процес на готвенето), докато всички останали се отправят към трапезарията с размери на бистро и само петдесет места, чиято декорация в стил ар нуво е отдаване на почит към градския архитект-пионер Виктор Орта. Космическите цени и изисканото обслужване, което впечатлява дори най-изтънчените клиенти, са нещо делнично тук. Специалитетът на Винантс – филе от морски език от Северно море с муселин от миниатюрни скариди с бяло вино – е близо до съвършенството.

>
16 март 2010 г.

Тагове

гастрономия

кулинарен туризъм

Халкидики

Забележителности наоколо

Избрани оферти