Начало / Статии / Статии - Белгия

Гран Плас - главният площад на Брюксел

Автор

/

Малко са големите градски площади, които да произвеждат такова впечатление, както когато пристъпите на брюкселския гигантски и единствен по рода си Гран Плас (фр. La Grand Place, флам. De Grote Markt, Големият пазар).

Френският крал Луи ХІV подлага на артилерийски обстрел целия градски център през ХVІІ в., разрушавайки повече от 5000 дървени сгради. Това, което виждате днес, е опустошение, превърнато в триумф. 

Повечето историци на изкуството са съгласни с Жан Кокто, който го нарича „величествена сцена“.

Богато украсените барокови фасади на зданията на мощните (и конкуриращи се) гилдии и готическото Кметство, което датира от 1402 г., единствената сграда, оцеляла от разрушението през 1695 г., са главните забележителности.

Сърцевината на града от ХІІІ в. насам, някои неща в него винаги се случват – например несравнимата постановка на Килима от цветя (Tapis de Fleurs), през август само в четни години. Шарките му всяка година са уникални, тайна с най-висока степен на секретност, докато 700 000-те бегонии от цветарския район близо до Гент не бъдат подредени, за да създадат ефимерен килим. Първият Килим от цветя е направен през 1971 г. като традицията се е запазила и до днес и привлича множество туристи. Срещу символично заплащане той може да бъде видян от най-добрата наблюдателна позиция – балкона на втория етаж на Кметството. Прочетете повече за Килима от цветя на Гран Плас в Брюксел. 

Площадът е също толкова завладяващ по време на Омеганг (Ommegang), ежегодната средновековна процесия първия вторник и четвъртък на юли, която възпроизвежда бляскавото шествие от 1549 г. за отдаване на почит на императора на Свещената Римска империя Карл V.

Къщите на гилдиите от XVIII век заобикалят този красив площад от XIII век. Къщата Maison du Roi и Кралската къща също са тук. Вътре освен другите неща, може да видите и носии, дарени на известната статуя Пикаещото момче (Манекен Пис). Стилът тук е ар нуво. Много от забележителностите в града са построени в този тон, включително и улиците Paul-Émile Janson и Louise.

Виктор Хорта е смятан за най-влиятелния архитект на ар нуво, а неговите произведения са изложени в Музея Хорта. Работно време и цени на билети за музея Хорта: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.hortamuseum.be

Вижте списък с всички забележителности в Брюксел.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Брюксел.

>
24 юни 2021 г.

Тагове

площади

Забележителности наоколо

Избрани оферти