Начало / Статии / Статии -

Предколеден пазар в Европа

Автор

/

С наближаването на времето, в което отвсякъде звънят камбанки, потропват ботушки и всевъзможни дядоколедовци ви призовават да си купувате всевъзможни неща, в Европа започва сезонът на коледните базари. Зън-зън-зън, хо-хо-хо! Препоръчва се тръгване с голям и празен куфар.

Предколеден пазар в Брюж - Белгия
 

Белгия

Белгия ще ви връхлети с коледното си настроение още с първите крачки, когато усетите невероятния аромат на топли вафели (wafel) с шоколад, бита сметана, ягоди или лешници. А да не говорим и за белгийския шоколад, който около Коледа се появява във всички празнични форми (и цветове).

В Брюксел от 26 ноември започват „Зимните чудеса” – коледен пазар, въртележки, ледена пързалка и впечатляващо светлинно и звуково шоу на Гран Плас (централния площад).

В Брюж съвсем близо един до друг са празничният базар, ледената пързалка и прочутият фестивал на ледените скулптури, който започва на 26 ноември. В специална зала при освежаващите -5 градуса можете да се насладите на 300 тона кристален лед и 400 тона пресен сняг в най-различни форми.

Германия

Едни от най-големите коледни пазари в Европа са в Германия. Само в Берлин има над 60 – на големите булеварди и в малките странични улички, дори и в няколко музея. Не е като да нямате избор. Някои са като приказка с каляски, лампички и лакомства, други са за луксозни стоки, специално за обувки, за техника или организират състезания с шейни.

В Бон пазарът се намира в старата част на града и предлага всичко - от съставки за специални коледни рецепти до предмети на изкуството. Можете да си купите и празнични свещи директно от пчеларите, които произвеждат восъка.

В Лайпциг освен над 250-те щанда на пазара, атмосферата се допълва с най-големия коледен календар в света (857 кв.м), на който всеки ден светва по една лампичка. Приказна гора с елементи от известни приказки и прочутите тромпетисти от Старото кметство ще ви потопят в атмосферата.

Вижте най-добрите оферти за пътувания в Германия около Коледа

Италия

В Италия разпитайте за „меркатино ди Натале” (буквално „коледно пазарче”) и веднага ще ви упътят в правилната посока. Едни от най-интересните коледни пазари се организират в малки градчета и селца, където продавачите са сърдечни и ще ви дадат да опитате от коледните сладкиши, ароматните сирена и домашно приготвени маслини дори и да не си купите нищо.

В Неапол пазарът на улица „Сан Грегорио Армено” предлага разходка в коледни работилници, а някои от продавачите са облечени като овчари. Но стада от овце няма, само пуловери от фина вълна.

„Пиаца Навона” в Рим се превръща в малка зимна приказка  с коледния си пазар, на който лично Дядо Коледа следи как вървят продажбите и се снима с туристите. Във Флоренция пък докато родителите пазаруват, децата могат да бъдат оставени в къщата на Дядо Коледа. И по-добре, защото на „Пиаца Санта Кроче” има огромен коледен пазар за ботуши.

Може би един от най-симпатичните е базарът в Пиза, който се простира по дългата централна улица, която води до наклонената кула. Под празничните светлини ще откриете всякакви подаръци, играчки за елха-уникати и десетки продавачи на печени кестени.

Вижте най-добрите оферти за пътувания в Италия около Коледа

Австрия

Коледният пазар в Залцбург е на почтителната възраст от 500 години и предлага едно от най-добрите съчетания на детски хорове, джинджифилови медени сърца, печени бадеми и кестени, греяно сладко вино и изящни павилиончета. Намира се на площадите “Дом” и “Резиденц” и започва всяка година на 11 ноември. Вижте повече тук.

Недалеч от бароковия дворец “Шьонбрун” във Виена можете да се отдадете на аристократично коледно пазаруване. Началото е на 20 ноември, когато палят светлините на огромната елха. Базарът има коледно селце с всичките му празнични атрибути, а за децата има артистични ателиета, където могат да правят украси или да пекат бисквити.

Вижте най-добрите оферти за пътувания в Австрия около Коледа

Гърция

Гърция е идеалната дестинация за уикенд шопинг. Солун ще ви очарова с украсата си, а ако имате късмет, ще има и сняг. Освен традиционните елхи, ще забележите и многото украсени... кораби. Всъщност коледната елха е внесена от запад традиция, а традиционно по празниците гърците са украсявали кораби. Коледният базар е на площад “Аристотелус”, където са и основните коледни фестивали, концерти, изложби. От празничните сладкиши не пропускайте бисквитките “меломакарона” (канела, карамфил, портокал, сиропирани и оваляни в ядки) и “курабиедес” (топящи се в устата кръгли курабийки с бадеми и пудра захар,).

Вижте най-добрите оферти за пътувания в Гърция около Коледа

>
22 октомври 2010 г.

Тагове

коледа

коледни базари

Забележителности наоколо

Избрани оферти