Начало / Статии / Статии - Холандия

Европейският панаир на изящни изкуства - холандската Мека за добър живот

Автор

/

Произведения с музейно качество на най-престижния пазар за произведения на изкуството в международния календар излизат за малко на сцената на маастрихтския ежегоден Европейски панаир на изящните изкуства (TEFAF).

Европейският панаир на изящни изкуства, Маастрихт, Холандия

Бедният Маастрихт едва ли е имал време да си поеме дъх след Карнавала в края на зимата (един от най-известните в Европа) с процесии от пищни платформи, трупи и причудливи облекла, когато над 150 търговци на антики и произведения на изкуството от дузина страни пристигат, за да изложат хиляди картини и произведения на изкуството пред любители на изкуството, колекционери и куратори. Главните музеи от цял свят редовно биват представени тук от свои експерти купувачи, подсигурени от забележителен екип международни експерти, които проверяват всички продавани неща за автентичност, качество и състояние.

Древният римски град Маастрихт е идеалният град домакин заради своя чар, изтънченост, великолепни възможности за пазаруване, вечеря и новооткрита бонвиванска атмосфера.

Тук, в най- южната точка на Холандия, вклинена между Белгия и Германия, езици, обичаи и тенденции преливат свободно през границите. Светският Маастрихт и неговите оживени кафенета и ресторанти, пълни с разточителни посетители на панаира, които идват в града всеки март, за да уловят още някой офорт на Рембранд или да обогатят колекцията си от гоблени.

Идеално разположен в свободния от автомобилно движение исторически център на градския най-красив сенчест площад е хотел „Дерлон“. Този първокласен хотел е не само в съседство с любимата базилика „Св. Дева Мария Богородица“ (Onze Lieve Vrouwebasiliek), но се гордее и с останките на римски форум в своята изба.

Може да отседнете и извън града, в един от най-луксозните провинциални хотели на Холандия, „Шато Синт Герлах“, разположен в югоизточната област на хълмове и долини Лимбург, в прелестната долина на река Гелдал. Местният хотелиер и ресторантьор Камий Оствегел е предприел херкулесовски възстановителен проект с това 400-декарово имение.

Изключителният замък с 97 стаи е бил възроден с ръчно тъкани венециански дамаски и лъскави коприни; провансалски, испански и италиански антики; съвременна остъклена зимна градина; и възстановени барокови австрийски фрески в църквата на имението, която е сред най-значимите в страната. Заобиколен от барокови градини, които се смесват с природен резерват, върху чиито поля пасат шотландски говеда и коне от Коникс, тихата красота на тази обстановка може да направи екскурзията до близкия Маастрихт по-малко съблазнителна.

Къде: Маастрихт, 207 км югоизточно от Амстердам, Холандия
Най-добро време: средата-края на август.

>
03 август 2011 г.

Тагове

любопитно

музеи на изящните изкуства

пазари

панаири

панаири на изящните изкуства

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти