Начало / Статии / Статии - Белгия

Непознатата Европа: Динан, Белгия

Автор

/

Белгия има няколко класически маршрута и спирки, към които се придържат повечето посетители, особено тези, които за пръв път посещават страната.

Ако ви се иска да видите и една различна страна на Белгия или просто обичате по-закътаните места, включете в белгийската си екскурзия и един ден в Динан. Градчето е малко, симпатично и фотогенично, а освен това е пълно с невероятни истории.

Снимка: iStock by Getty Images

Динан е любимо място за посещение на самите белгийци. Намира се във френскоговорящата част на страната.

Можете да започнете разходката си из Динан от цитаделата, която се намира на хълма извън градския център. Страховитото възвишение е укрепено от 11-и век, когато епископът на Лиеж наредил тук да се издигне крепост, за да се пази пътят по река Маас.

Снимка: iStock by Getty Images

При цитаделата ще откриете военен самолет, оръдия, няколко любопитни музейни експозиции и площадка за деца. Ще можете да надникнете в спалнята на войниците, в затвора, както и в кухнята, където са готвели храна за 400 души в края на 19-и век. Ще можете да се разходите във възстановка на окоп от Първата световна война, докато чувате свистенето на куршуми и избухването на снаряди в далечината. Друго интересно преживяване е преминаването през възстановка на бункер, който е ударен от бомба и се тресе във всички посоки.

От хълма на цитаделата се разкрива и чудесна гледка към Динан отвисоко. Дотук се стига и с лифт от центъра на града или по 408 стъпала.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от гордостите на Динан е готическата катедрала от 13-и век с характерния си купол във форма на луковица, а близо до нея се намира домът на Адолф Сакс - изобретателят на саксофона. Експозицията е малка и е с вход свободен. Ще я познаете по пейката отпред, на която статуя на Сакс държи изобретението си.  

Снимка: iStock by Getty Images

Връзката на града със саксофона е символично увековечена и по моста Шарл де Гол, който е целият украсен със статуи на разноцветни саксофони. Самият мост носи името на френския президент, който на младини се бие по време на Първата световна война при Динан и е ранен в крака.

Ако времето навън не е перфектно, скрийте се за малко в пещерата Мервийоз. Открита е през 1904 г. и веднага се сдобива с купища почитатели заради разнообразните си формирования в синьо, розово, бяло и кафяво и подводните си водопади. Вътре температурата целогодишно е 13 градуса, така че си носете топла дреха през лятото.

След като приключите със забележителностите на сушата, сте готови да се качите на борда на едно от корабчетата, които плават по река Маас. Можете да се включите в турове с различна продължителност - от 45 минути до 3 часа, както и да си наемете лодка и да плавате със собствено темпо. Разглеждането на околностите на Динан от водата е спокойно и приятно занимание.

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да посетите Динан като еднодневна екскурзия от Брюксел или Люксембург. За да обиколите всичко и да имате време да хапнете или да пийнете кафе на слънце ще ви стигнат 3-4 часа.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Белгия!

>
28 януари 2022 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

полезно

семеен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти