Начало / Статии / Статии - Испания

Бургос - историята на един легендарен воин

Автор

/

Историята, която витае навсякъде в северния испански град Бургос, включва кръв, завоевания и звън на тежки мечове. Действието се развива малко след 1000 г. и неин главен герой е Родриго Диас де Вивар. Легендарният благородник и испански национален герой е наречен Ел Сид (Лордът) от маврите и Ел Кампеадор (Победителят) от християните.

Ел Сид е роден в градчето Вивар дел Сид, съвсем близо до Бургос, а гробът му се намира в катедралата на Бургос.

Първото впечатление от Бургос може да е малко неприветливо, особено ако попаднете тук в ден с лошо време, което сякаш прави каменните сгради още по-сиви, отколкото са. Под ъгловатата си повърхност обаче Бургос крие красота, която може да покори сърцето ви – с вкусната си кухня и чудесните си пейзажи (когато изгрее слънце).

Дойдете ли в Бургос, непременно посетете Катедралата – освен че тук лежат останките на воина Ел Сид, тя е включена в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Започната е през 13-и век и е завършена повече от 300 години по-късно. Все пак строежът на катедрали е отнемал доста време в миналото. Посветената на Богородица катедрала на Бургос е събрала в себе си цялата история на готическия стил и представлява един истински музей на изкуството със стенописите, цветните стъклописи и изящните си картини.

В Бургос от няколко години има и Музей на човешката еволюция, създаден на основата на разкритията, направени в археологическото находище Атапуерка (на 20 км от Бургос). Атапуерка също е част от наследството на ЮНЕСКО. Представлява няколко пещери, в които са намерени фосилни останки от древни хоминиди – най-старите открити в Западна Европа. От музея организират посещение на самия археологически обект и на намиращия се наблизо биорезерват.

От местните ястия непременно опитайте бялото сирене (кесо де Бургос), както и специалитета за хора с по-здрави стомаси - морсила де Бургос (наденица от свинска кръв).

Бургос се намира в самото сърце на областта Кастилия и Леон, като освен това е разположен на маршрута на поклонническия път Камино де Сантяго.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мадрид и северна Испания!

>
13 февруари 2014 г.

Тагове

катедрали

музеи

религиозен туризъм

Каминоде Сантяго

Забележителности наоколо

Избрани оферти