Начало / Статии / Статии - Испания

Музеят „Гугенхайм Билбао“ - шедьовърна архитектурна скулптура

Автор

/

Смайващата, покрита с титан и камък сграда, която се извисява в този корабостроителен и стоманодобивен център е един от музеите в света, за които най-много се говори – музеят „Гугенхайм Билбао.

Сградата с причудливи, силно разчупени форми е описана от нейния архитект, американеца, роден в Канада, Франк О. Гери, като кораб, плаващ по сушата край река Нервион. Любителите на изкуството, посещаващи Европа, сега включват Билбао като важна част от своята програма. Впечатляващо необичайната сграда даде летящ старт на желанието на града да изгради нов образ на културно и икономическо възраждане и откритост към света след дългата история на баския сепаратизъм.

Базираната в Ню Йорк фондация „Соломон Р. Гугенхайм“ ръководи дейността, редува частите на своята собствена постоянна колекция и помага да се организират временни изложби. Огромният, с обширни свободни пространства музей в Билбао е почти двойно по-голям от сродния му в Ню Йорк. Баските власти са изразходвали 100 милиона долара за построяване на сградата и са създали фонд за придобивки.

Наподобяващ огромна, смайваща скулптура отдалеч, това е музей, който никога няма да служи просто като фон. Неговите осемнайсет галерии обещават взаимодействие между сградата и нейното съдържание, така че постройката остава подходяща за редуващите се тук изложби, без никога да засенчва произведенията на изкуството. Тя е, заявява Филип Джонсън, „най-великата сграда на нашето време“.

Къде: Билбао, Баска автономна област, Испания

Кога: целогодишно
 

>
18 септември 2012 г.

Тагове

архитектура

културен туризъм

летен туризъм

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти