Начало / Статии / Статии - Ирландия

Бларни и Банрати - приказка за два замъка

Автор

/

Да идете в Ейре и да не целунете камъка Бларни? Не и ако искате да получите този скъпоценен „дар слово“, признат от ирландския поет и драматург Оскар Уайлд, когато описва своя народ като „нация на големи провали, но най-големите бъбривци след древните гърци“.

Цели орди идват от най-далечните кътчета на света, катерят се с мъка по 127-те стръмни стъпала на 500-годишния замък Бларни, лягат по гръб над една страховита височина от 36 метра (силноръки „държачи“ гарантират, че няма да има нещастни случаи, но никой изглежда не взема предвид фактора вируси) и се кривят в неласкателни пози, за да целунат една скала, за която се смята, че е докарана тук през 1314 г. от Шотландия.

Други твърдят, че продълговатият варовиков блок датира от времената на кръстоносците. Независимо от това и по необясними причини винаги се е вярвало, че камъкът притежава особени сили и продължава да упражнява голямо очарование. Казват, че Елизабет І е въвела думата бларни [blarney –ласкателство, празни думи, шашми] в английския език през ХVІ в., когато сладкодумният лорд на замъка Бларни я обсипва с твърде много неизпълнени меденосладки обещания. „Бларни! Всичко това е само бларни!“ казват, че отбелязала смутената и развълнувана кралица.

Другият замък в Ейре, който непременно трябва да се види, е най-автентичният в страната (и също много посещаван). Построен край река О’Гарни и днес заобиколен от огромен увеселителен тематичен парк, пресъздаващ бита на ирландско село от ХІХ в., сегашният замък Банрати е построен в началото на ХV в., макар най-ранните укрепления може би датират от ХІІІ в. в това стратегическо място.

Тази огромна правоъгълна сграда с квадратни кули е ирландската най-цялостна и най-внушителна средновековна крепост. Нейната централна Голяма зала е мястото, където местният граф е провеждал съдебни процеси и е приемал емисари под близо 15 метра висок таван. Дълбоки ракли съставляват мебелировката на замъка днес с великолепна колекция от стилни мебели, картини, скулптури и килими. Угощения на светлината на факли в средновековен стил предлагат на тези, които оставят скептицизма си в хотела, една най-приятно шумна вечер с традиционна ирландска музика и ястия, които се ядат с ръце, леещо се червено вино и чаши с медовина върху дълги общи маси.

Къде: Корк и Клеър , Ирландия

Най-добро време: май-септември

>
18 май 2012 г.

Тагове

замъци

културен туризъм

мистерии

Забележителности наоколо

Избрани оферти