Начало / Статии / Статии - Ирландия

Полуостров Дингъл - последна спирка преди Бруклин

Автор

/

Най-западната част на Европа, драматично издадена над бушуващия край нея Атлантически океан; „следваща енория, Америка“, както се казва. Ритъмът на ирландския гелски все още се чува тук, а келтските паметници на древното християнство все още пълнят суровата и поразително живописна брегова линия.

Полуостров Дингъл - Ирландия

Бруленият от ветровете полуостров Дингъл е 48 км дълъг и от 8 до 19 км широк, предоставящ на туристи, велосипедисти и мотористи безбрежен и визуално разнообразен простор от вода и брегове.

Оттук могат да бъдат видени седемте острови Бласкет, чието население е евакуирано през 1953 г. и оттогава са необитаеми – те някога са породили уникално количество литературни произведения и днес имат славата на едно мистериозно, почти мистично място за посещения, когато морето не е твърде бурно.

Дингъл е най-хубавият град в цялото графство Кери, все още преживяващ своя момент, когато през 1969 г. Робърт Мичъм (и внушителен холивудски екип) пристигат за филма Дъщерята на Райън. В боядисания в топли и приятни тонове град има немалко магазини за керамика, алтернативни книжарници и най-голям брой пъбове на глава от населението в страната, плюс семейния бар „Дойлс“, известен в света заради своето праволинейно готвене, с главни продукти омари и прясна риба, сервирани с минимални церемонии.

Когато „Дойлс“ отваря преди трийсет години, Джон Дойл ходел до малкото пристанище всеки ден, за да избира от ежедневния улов на рибарите – днес рибарите сами идват в „Дойлс“. Новите собственици са променили малко неща. Специалитетът на „Дойлс“ от топли стриди със сос „Гинес“ е все още примамката, както и подборът от морски дарове с умишлено занижена цена, като за успеха се разчита на качеството и свежестта им.

Уютният бар/ресторант с под от каменни плочи и осем прости хотелски стаи в съседния дом допринасят за привличането на вниманието към Дингъл като кулинарен аванпост – другата причина да посетите това забележително кътче на Ирландия, последната спирка преди Бруклин.

Къде: Дингъл - 72 км северозападно от Киларни, 153 км югозападно от Шанън.
Най-добро време: средата на февруари - края на ноември.

>>> Виж актуалните оферти за пътуване до Ирландия! >>>

>
10 април 2019 г.

Тагове

гастрономия

кулинарен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти