Начало / Статии / Статии - Белгия

Брюж - град приказка в джобен формат (ВИДЕО)

Автор

/

Брюж е град приказка в джобен формат – укрепено средновековно селище, което на пръв поглед сякаш е замръзнало във времето. Каналите следват своя път през центъра, отразявайки островърхите фасади, кули и покриви на столетните сгради. В прегръдката на яйцевидния пръстен на старите градски стени е скътан добре подреден лабиринт от павирани улици, градинки, тихи площади, готически църкви и варосани в бяло страноприемници.

Оставете автомобила си: можете да се разходите от единия край на историческия център до другия за по-малко от половин час. Може да ви се стори малко затънтено място – и наистина, Брюж е бил такова през последните 500 години. Но музеите разказват по-друга история. Вижте картините от 15-и век на големите фламандски майстори като Ян ван Ейк в Градския музей или на Ханс Мемлинг в Хоспитаалмузеум (забележителната историческа болница, за която първоначално са били поръчани платната), и ще получите усещане за разкоша и богатството на Брюж в дните на неговия разцвет, когато е бил столица на Бургундското херцогство.

След 1380 г., в продължение на повече от век, това е един от най-проспериращите центрове на Европа: по каналите на града прииждали стоки от целия познат тогава свят, а къщите се наемали от търговци от Британия, Германия, балтийските държави, Испания, Генуа и Венеция, както и от банкери на Медичите от Флоренция. Крале и знатни личности от цяла Европа се стичали тук, за да присъстват на съвещанията на високо равнище и на литургиите в катедралата „Свети Салватор“, като почетни членове на Ордена на Златното руно.

Всичко това бързо приключило след 1500 г. поради промяна в политическия климат. Властите на Брюж обидили Максимилиан, бъдещия Свещен римски император, бургундската империя била присъединена към Испания, мореходният достъп до каналите на града пресекнал и както търговията, така и властта се преместили в Гент и Антверпен. Изолиран, Брюж навлязъл във векове на забрава, оставайки известен най-вече със своите дантели и многобройни манастири. Старата му атмосфера се съхранила, но бавно се рушала, лишена от тласък за развитие.

И тогава, в средата на 19-и век, той бива преоткрит от ентусиасти, увлечени по модния тогава интерес към всички средновековни и неоготически неща. Днес Брюж не е точно това, което изглежда. Много от старата му архитектура – като великолепно украсената сграда на Градския съвет, а също и малката Базилика на Светата кръв до нея – е цялостно обновена от тогавашните реставратори, а палатът на централния площад, служил за седалище на управата на Западна Фландрия, е изцяло построен от нулата в неоготически стил, между 1881 и 1921 г. Но и това само по себе си е още един интересен слой на историята Брюж, допринасящ за изключителното очарование на този град.

Проследявайки тези слоеве – което е част от забавлението – откриваме, че средновековната история е останала като цяло непокътната. Например високата, леко наклонена камбанария, служеща за горд символ на някогашната автономия на града, днес помещава комплекта от 47 камбани които се управляват от клавиатура при концерти, а през останалото време от гигантска механична музикална кутия от 18-и век. А в Църквата на Дева Мария от 13-и век се пазят богато украсените, изработени двеста години по-късно гробници на Карл Смели, херцог на Бургундия, и на дъщеря му Мария. Централният площад на Брюж е „Маркт“ – старият градски пазар, над който се извисява прочутата камбанария.

Срещуположната страна е опасана от ярко боядисани сгради от 17-и век със стъпаловидни фронтони, които някога са били седалища на могъщи търговски гилдии, като рибарската или каменарската. Сега те служат основно за ресторанти, с открити тераси и тенти, простиращи се над площада. През средните векове каналите са били жизненоважни артерии за Брюж. Сега те придават чувство на покой, дори и тук в центъра, край Розенходкаай, (Кея на броениците).Типична гледка са лебеди и патици, почиващи край каналите в близост до пивоварната „Де Халве Маан“ в южната част на града. Мостът води към „бегинажа“ – религиозен приют за самотни жени, основан през 1244 г.

Просперитетът на Брюж в наши дни се дължи основно на туризма. Той има дълъг списък от луксозни хотели в обновени сгради, отговарящи и на най-взискателния вкус, плюс десетки отлични ресторанти, кафенета и барове. Търговските улици са пълни със скъпи бутици и специализирани магазини за шоколад. Но Брюж внимателно се пази да не се превърне в град музей. Той поддържа богата програма от културни събития, насочени и към собствените му жители и към младежта. През 2002 г. е избран за Европейска столица на културата, което свидетелства за успеха му в това начинание.

Кога да отидете там: Тук няма лош сезон, а Брюж винаги е оживен. Лятото изобилства от атракции на открито, а декември е месецът на приказния коледен базар.

На какво да обърнете внимание: Белгийската бира се слави с доброто си качество, както и с градуса си (внимавайте!) Местната марка, произвеждана от пивоварната „Де Халве Маан“ (Полумесецът), се казва „Брюгзе Зот“ („Брюжския глупак“).

Полезни съвети: Брюж е в холандско-езичната Фландрия, тъй че не очаквайте тук да се говори френски: предпочитаният втори език е английски.

Виж актуалните ни оферти за пътуване до Брюж!

Виж още:

Екскурзия в Амстердам

Екскурзия - Венеция

Екскурзия в Кьолн

>
08 март 2024 г.

Тагове

градове

културен туризъм

културни центрове

мечтани туристически дестинации

романтика

романтични градове

романтични места

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти