Начало / Статии / Статии - Великобритания

Кентърбърийската катедрала - църквата на англиканския свят

Автор

/

Кентърбърийската катедрала - Великобритания

Днешната Кентърбърийска катедрала, в голяма степен наново построена през 1174 г., след като пожар унищожава предишните сгради, е била някога най-свещеното място за поклонение в Англия и Северна Европа. В 1170 г. тук се разиграва една от най-важните случки в английската история – архиепископът Томас Бекет бил жестоко убит в северозападния напречен кораб (трансепт) на катедралата от четирима рицари на Хенри ІІ. Той ще бъде канонизиран три години по-късно, което насърчава разкайващия се Хенри ІІ да утвърди катедралата като център на английското християнство.

Катедралата е прочута със своите забележителни стъклописи от  ХІІ и ХІІІ в. Голяма част от Кентърбъри е разрушена през 1942 г. по време  на бомбардировките през Втората световна война, но местните жители свалили стъклата за съхранение (поставените на тяхно място стъкла били унищожени, но самата катедрала остава невредима). Днес отново могат да бъдат видени оригиналните стъклописи. За най-важни са смятани тези в Големия западен прозорец, Библейските прозорци и Чудните прозорци. Разположен на пътя от Лондон към пристанището Дувър, Кентърбъри е бил вече важен град по римско време.

Съдбата била благосклонна към него и по-късно, когато през 597 г. св. Августин бил изпратен от папа Григорий Велики да покръсти езичниците англосаксонци; той скоро става седалището на архиепископа на Църквата на Англия, като пръв архиепископ е св. Августин. Големият английски поет Джефри Чосър (1335–1400) написва Кентърбърийски разкази за група поклонници, които пътуват от Лондон към гробницата на св. Томас Бекет през 1387 г., с което допринася за обезсмъртяването на града и катедралата.

Кентърбърийската катедрала
Къде:Кентърбъри, 90 км югоизточно от Лондон, Великобритания

Виж актуалните оферти за Лондон!

Виж още:

Екскрузия в Единбург

Екскурзия в Дъблин

Екскурзия в Глазгоу

>
20 август 2010 г.

Тагове

катедрали

Забележителности наоколо

Избрани оферти