Начало / Статии / Статии - Турция

Цистерната на базиликата в Истанбул

Автор

/

Цистерната на базиликата е една от задължителните спирки в Истанбул. Наричана още Подземен палат, това е най-внушителното съоръжение за съхраняване на вода, откривано в турския град. Изключително впечатляващо е да слезете под земята, да се разхождате сред 9-метровите колони, да виждате огромните каменни глави на Горгона Медуза и да знаете, че от този резервоар е зависел животът на голяма част от някогашен Константинопол.

Името си цистерната дължи на това, че някога отгоре е имало базилика. Самото съоръжение е построено по времето на император Юстиниан през 6-и век. В Истанбул са открити няколко стотици подобни цистерни, но тази е най-голямата. Според исторически източници над 7000 роби са били използвани за построяването й. Тя се е пълнила с вода от извор на близо 20 км разстояние. Поради непрестанното снабдяване с вода на града, той е бил толкова труден за превземане.

В единия край на цистерната две от колоните завършват с глави на Горгона Медуза. Смята се, че колоните са взети от разрушен храм от по-ранна епоха. Едната Медуза е обърната с главата надолу – според поверието това се прави, за да се намали силата на погледа на митологичното същество. Възможно е обаче и чисто практически причини да се крият зад това решение на строителите на цистерната.

Снимки: Dennis Jarvis

Цистерната участва и в няколко филма – например в лентата за Джеймс Бонд „От Русия с любов“. Входът към Цистерната на базиликата се намира на отсрещната страна на улицата, където е Синята джамия. Ако влезете тук в летен следобед, ще можете да оцените близо 20 градуса разлика в температурата от нивото на улицата до подземното съоръжение.

Полезна информация: 

Адрес: Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: yerebatan.com

 

Вижте списък с всички забележителности в Истанбул.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Истанбул.

 

>
27 март 2014 г.

Тагове

археология

идеи за уикенд

идеи за уикенда

летен туризъм

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти