Начало / Статии / Статии - Италия

Сикстинската капела - най-знаменитият таван в света

Автор

/

Омагьосващите фрески, които покриват тавана и стените на Сикстинската капела са сред най-големите постижения на западната цивилизация. Историците винаги са познавали Микеланджело като майстор  художник (макар, след успеха при завършването на статуята Давид, той рядко да рисува, преди папа Юлий да му възложи поръчката да изрисува тавана), но най-голямото откритие при четиринайсетгодишната реставрация (най-спорната на всички времена) беше неговата впечатляваща употреба на светлина и ярки цветове, които са драстично потъмнели през вековете от натрупания прах, мръсотия, димът на кадения тамян и безброй свещи. Въпреки че започва с екип от помощници и чираци, Микеланджело ги изгонва всичките и работи сам четири години, преди да покаже своята работа на занемелия папа и публиката през 1512 г.

След като международен екип завърши реставрацията на това бляскаво ексцентрично произведение, изобразяващо библейски сцени от Сътворението (сътворението на Адам има централно място на тавана), той насочи своето внимание към стената зад главния олтар и също толкова мощно въздействащия стенопис Страшният съд. Неговото завършване през 1541 г. кара папа Пий ІІІ да коленичи. Макар Микеланджело често да е свързван с родния си град Флоренция (където той е представен от Давид и параклисите на Медичите), неговото присъствие се усеща силно във Вечния град.

Сикстинската капела с право е капакът в късия списък с места за посещаване на всеки турист, но Пиета в базиликата „Св. Петър“ потвърждава гения на Микеланджело като скулптор, докато елегантният площад „Кампидолио“ показва неговия природен талант на архитект и градостроител: един от най-красивите и най-копирани площади в света (наново интерпретиран в „Линкълн Сентър“ в Ню Йорк), той е останал в основни линии такъв, какъвто е бил проектиран.

Къде: част от Ватиканските музеи във Ватикана
Кога: отворен всеки ден с изключение на първата и третата недели на месеца.
Най-добро време: винаги има, има тълпи - елате рано

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рим и Ватикана!

>
05 декември 2014 г.

Тагове

Ватикана

музеи

религиозен туризъм

Сикстинска капела

Забележителности наоколо

Избрани оферти