Бодрум

За града

Оферти

Статии

Бодрум / Bodrum

Бодрум (Bodrum) се намира в Югозападна Турция, разположен е на полуостров Бодрум.

Курортът Бодрум се намира на територията на древният град Халикарнас, където се е намирал мавзолеят от Халикарнас - едно от Седемте чудеса на древния свят. Самият мавзолей е разрушен през Средновековието от силно земетресение, като някои части от него са запазени и са изложени в Британския музей.

До 60-те години на ХХ век Бодрум е малко рибарско селище. Днес представлява модерен туристически център, който привлича туристите с кристално чистата вода и прекрасните условия за почивка. Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за антики и сувенири. Курортът предлага много възможности за забавление, едно от тях са организираните екскурзии до град Ефес, Памуккале и до гръцкия остров Кос - с ферибот. Може да видите и замъка Бодрум или да попътувате с лодка тип гюлет (двумачтов дървен плавателен съд), а защо да не посетите и селището Тургутреис, което се намира на около двадесетина километра от Бодрум.

Опитайте и плажовете в Гюмбет и Битез - до тях можете да стигнете с долмуш (маршрутка) за няколко лири, а пясъкът е по-хубав. 

Важна информация

Валута: Турска лира

В курорта се приемат също евро и американски долари. Имайте предвид обаче, че най-изгодно ще пазарувате, ако плащате в турски лири, тъй като в противен случай обменният курс зависи само от продавача.

Спешни телефони: Полиция 155 

Телефонен код: +90 (0)252

Здраве: Аптеките (eczane) са отбелязани със зелен кръст и винаги има поне една дежурна (адресът й е на витрината на останалите). Обикновено през летния сезон аптеките работят от 8:00 до 22:00 часа. В града има няколко болници.

Бакшиши: Такси за услугите не са включени в цените в хотелите и заведенията, затова даването на бакшиш е нормално в Бодрум. Обикновено шофьорите на такси закръглят сумата нагоре. Оставете малка сума и на сервитьора.

Транспорт

Летище

Най-близкото летище е Бодрум-Милас (летищен код BJV), на 36 км от Бодрум, на 16 км от Милас. Много от летните чартърни полети спират там. От летището има автобус, съобразен с часовете на пристигане на полетите. Билетът до Бодрум е около 5 евро, а пътуването трае около 45 минути. Ако вземете такси от летището, имайте предвид, че цените са фиксирани до 44 дестинации (има табло на самото летище). 

Уебсайт: www.bodrum-airport.com

Автобус

Много автобусни компании свързват Бодрум с големите градове в Турция. До близките малки градчета ще стигнете най-удобно и евтино с маршрутка (Тургутреис, Ялъкавак).

Такси

Спрете такси с махване на ръка. Винаги настоявайте да видите как пускат таксиметъра пред вас. Имайте предвид, че след полунощ тарифите са двойни.

Обществен транспорт

Най-добрият начин да се придвижвате в Бодрум е долмуш (dolmus) - маршрутно такси, което можете да спрете с помахване на ръка и ще ви остави, където пожелаете по маршрута. Информирайте се за маршрутите в хотела си. 

Ферибот

През лятото има редовни фериботни връзки между Бодрум и гръцкия остров Кос (около 30 евро за двупосочен билет), остров Родос (двупосочен билет е около 75 евро).

Уебсайт: www.bodrumrentacar.com/denizline_ferryboat.html

Заведения

По крайбрежната ивица и покрай плажовете има многобройни заведения, като повечето от баровете не се оживяват преди 22:00 часа. Можете да избирате от места за истинско забавление до сутринта до по-спокойни барове с чилаут музика. Гюмбет се слави като царство на нощния живот с многобройните си барове и клубове.

Турското кафе се приготвя направо със захарта, затова трябва да кажете предварително дали и колко захар искате. Яденето обикновено започва с мезелер (мезета) и продължава с различни ястия с месо или зеленчуци. Опитайте искендер (телешко, доматен сос и гъсто кисело мляко), дюнер, кумпир (пълнен картоф с няколко вида плънка и сосове), както и многобройните сладкиши.

Шопинг

Винаги се пазарете, за да получите по-добра цена. Много от дрехите и обувките, които се продават, са копия на марковите, но можете да се изненадате колко качествени може да се окажат. Има и магазини на много световни вериги за облекла. В района на пристанището магазините са с доста по-високи цени.

Предлагат се много килими, сребърни и златни бижута, както и кожени изделия.

Всеки вторник има пазар за дрехи, а всеки петък - пазар за пресни плодове и зеленчуци.

Забележителности

Замъкът в Бодрум

Построен е през 1402 г. от рицарите хоспиталиери. В момента замъкът е музей с акцент върху подводната археология. Вътре се намира и Стъклената зала на корабокрушенията (отделен вход: 5 лири) и други изложби. Вход за замъка и Музея на подводната археология: 20 лири. Повечето съоръжения работят от 9:30 до 16:30 часа всеки ден без понеделник.

Уебсайт: www.bodrum-museum.com 

Античният театър

Намира се по пътя за Гюмбет и е започнат по време на управлението на цар Мавзол, същият, в чиято чест е издигнат мавзолеят в Халикарнас. Вход: 8 лири. Работно време: 8:30 - 16:30 часа. Почивен ден понеделник.

Уебсайт: www.bodrum-museum.com 

Мавзолеят в Халикарнас

Едно от Седемте чудеса на древния свят. Самият мавзолей е разрушен през Средновековието от силно земетресение, като някои части от него са запазени и са изложени в Британския музей. Основите му се намират недалеч от пристанището, нагоре по хълма. Работно време: 8:30 - 16:30 часа. Почивен ден понеделник. Вход: 8 лири.

Портата на Миндос

Старата порта на града също е издигната по време на управлението на цар Мавзол. Тук се осъществява една от най-кърваваите битки по време на обсадата на града от Александър Македонски.

Събития

Международният балетен фестивал в Бодрум

Представленията се изнасят в Замъка на Бодрум. От средата до края на август.

Уебсайт: www.bodrumballetfestival.gov.tr

Фестивалът в Бодрум

Включва редица концерти и други прояви през август в Замъка. Попитайте за програмата в местния туристически офис или хотела си.

Оперен и балетен фестивал в Аспендос

Оперният и балетен фестивал в град Аспендос е сред най-добрите в света. Представленията се провеждат в невероятната атмосфера на античния театър в близкия град Аспендос.

Уебсайт: www.aspendosfestival.gov.tr

Джаз дни в Бодрум

Провеждат се в началото на декември месец в клуб "Hadigari". Привличат както световни имена в джаза, така и изгряващи таланти.

Забележителности около Бодрум

Избрани оферти