Начало / Статии / Статии - България

Докоснете се до вълшебството на хисарската минерална вода

Автор

/

Природата е подарила на град Хисаря невероятно богатство – вълшебните извори на здравето и красотата. Хилядолетната история на града доказва, че уникалните качества на местността са вдъхновявали хората от най-древни времена не само да го посетят, но и да останат тук.

Още преди хилядолетия хората са установили, че бликащата в Хисаря минерална вода има куп полезни свойства - лекува редица болести и подмладява . И днес на много места из града се виждат останките от древния римски град, който се е разполагал тук - Диоклецианополис. Наречен е така на своя основател, римския император Диоклециан.

Имало е времена, в които Диоклецианополис е заемал огромна площ и е бил един от най-популярните курорти в Римската империя. Тук за лечение и почивка са идвали римски императори, важни особи и аристокрация.

В Хисаря климатът е мек и приятен, има добре поддържани алеи, въздухът е чист и свеж, а минералната вода носи отмора и усещане за пълноценна почивка на всеки, решил да се докосне до нейните лечебни свойства. В града има над 20 минерални извора и всеки от тях е с различни свойства.

Водата излиза от земните недра с температура, варираща от около 40 до над 50 градуса, а в хотелите и спа центровете се разрежда със студена. Хисарската вода е слабо минерализирана, без цвят и мирис, което я прави приятна за пиене и като трапезна вода. В този случай тя действа профилактично срещу появата на стомашни, бъбречни, жлъчни, костни и гинекологични болежки.

Хисарската минерална вода лекува бъбречни заболявания и болести на стомашно-чревния тракт, като ако се ползва за лечение, може да се пие, да се правят бани и инхалации. В случай че предпочитате да се възползвате от подмладяващите й и освежаващи свойства, можете да плувате в басейните с минерална вода, да си подарите подводен масаж или да изберете разкрасяващи процедури от списъците на спа центровете.

Макар да звучи като дестинация за топло време, Хисаря предлага още по-запомнящо се преживяване през зимата. Тогава можете да се потопите в някой от външните басейни с топла вода, докато над главата ви се сипят снежинки. Кой казва, че трябва да сте в Исландия, за да се почувствате като истински бохем!

Снимки: Мария Ангелова / NasamNatam

Виж актуалните оферти за Хисаря!

>
08 декември 2020 г.

Тагове

кулинарни изкушения

минерални извори

пътешествия с влак

романтични места

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти