Начало / Статии / Статии - България

Долината на розите - Карловска котловина (ВИДЕО)

Автор

/

Закътана между Златишко-Тетевенска и Троянско-Калоферска планина (на север) и Същинска и Сърнена Средна гора (на юг), между ридовете Козница на запад и Стражата (Кръстец) на изток, Карловската котловина е една от най-красивите Задбалкански котловини. Именно за нея Иван Вазов възкликва: "И как си ти прекрасна! Как смайваш и пленяваш и с блясъка си чудни очите заслепяваш!..."

Карловската котловина има елилпсовидна форма. Дължината й е 37 км, а ширината й варира от 2 до 15 км. В сравнение с Казанлъшката котловина тя е с почти три пъти по-малка площ - 280 кв.км, но е малко по-висока. Надморската й височина е 450 м. Котловинното дъно е равнинно, с лек наклон на юг и с няколко уединени гранитни хълма в югоизточната му част.

Река Стряма извира под връх Вежен, в Тетевенска планина, и навлиза в котловината в най-западната й част. Тя тече по цялата дължина на котловината близо до северното подножие на Същинска Средна гора, изтласкана на юг от обширните нансни конуси, натрупани от старопланинските й притоци. Южно от село Баня тя образува широкия Стремски пролом, който разделя Същинска и Източна Средна гора и отваря котловината за топлите въздушни маси, идващи от юг.

Мекият преходноконтинентален климат, плодородните алувиални почви и изобилните подпочвени води са много благоприятни фактори за отглеждането на етерично-маслени култури - маслодайна роза, мента, пиретрум, лавандула (тук са най-обширните лавандулови насаждения в страната), лозя, ябълки, сливи, бадеми, орехи, кестени, ягоди, фъстъци. Отглеждането на маслодайна роза в Карловската котловина започва по-късно отколкото в Казанлъшката, но така се разраства, че още от началото на миналия век поетичното название Долината на розите се отнася и за двете котловини.

Любопитно: Задбалкански (Предбалкански) котловини е общото название на поредицата от котловини между Стара планина и Средна гора - Бурелска, Софийска, Саранска, Камарска, Златишко-Пирдопска, Карловска, Казанлъшка, Сливенска, Карнобатска и Айтоска. Най-голяма е Софийската котловина, а най-малка - Камарската (около 20 кв.км.). От запад на изток надморската им височина намалява. Най-високи са Златишко-Пирдопската и Камарската котловина (750 м.н.в.), а най-ниска е Айтоската котловина - 90 м.н.в. Котловините имат преходноконтинентален  климат, но на изток средиземноморското влияние се засилва. Летата са топли, без големи гореини, а зимите - по-меки. Всяка от котловините е своеобразен райски кът.

Виж актуалните оферти за пътуване до Карлово!

>
20 май 2021 г.

Тагове

Долината на розите

котловини

летен туризъм

природни забележителности

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти